Ruimte voor de moestuin

Een moestuin starten staat gelijk aan ruimte nodig hebben om je ding te kunnen doen. Als je alles eens samentelt heb je al snel enkele vierkante meter aan ruimte nodig om (volledig) zelfvoorzienend te kunnen zijn uit je eigen moestuin. Ook al is het niet ons doel om volledig zelfvoorzienend te worden, toch stuit ook ik tegen het vraagstuk van ruimte de moestuin.

Het blijkt niet zo evident te zijn om een ‘goedkope’ oplossing te vinden die voldoende opbrengst kan leveren per vierkante meter moestuin.

Welke opties heb ik in het verleden onderzocht?

  • Land kopen: duur tegenover de opbrengst.
  • Het huren van een perceel: meestal langlopende contracten.
  • Gratis ter beschikking krijgen: Dat is meestal een “no-go”
  • Volkstuintje: Dat is het geworden!

Op aanraden van mijn echtgenote stuurde ik een email naar de stad met de vraag of er volkstuintjes beschikbaar waren. Ik kreeg al snel een gestandaardiseerde mail terug waarin ik kon lezen dat er héél véél interesse was in de lopende projecten en er helaas momenteel geen vrije tuintjes waren. Maar ik werd op de reservelijst geplaatst.

Na enkele weken krijg ik plots, op een blauwe maandag, een mail waarin te lezen staat dat de huidige huurder (in vol seizoen, augustus) zijn tuintje heeft verlaten. De aanpalende huurders zullen het tuintje verder onderhouden en in december zal ik gecontacteerd worden om het contract te gaan ondertekenen.
yes!, yes! Dit maakt onze huidige oppervlakte plotsklaps 80 vierkante meter groter met de kost van €25 per jaar.
Er zijn enkele regels te volgen, maar die blijken nogal logisch te zijn (je maakt er geen stort van, kweekt geen “speciale kruiden” en je gaat ecologisch te werk.

De grond is gelegen op zo’n 2km van onze woning, ik passeer er elke dag. Beter kon het dus niet zijn. Ik zie dit echt als een meevaller en de stadsdiensten zijn tevreden dat het onderhouden zal worden.
Leuk is ook dat jullie onze verhalen zullen kunnen volgen hier 🙂

Geef een reactie