Ruimte

jul 26, 2017

Zelfvoorzienend zijn betekent ruimte nodig hebben om je ding te kunnen doen.
Als je alles eens samentelt heb je al snel enkele vierkante meter aan ruimte nodig om (volledig) zelfvoorzienend te zijn.
Ook al is het niet ons doel om volledig zelfvoorzienend te worden, toch stuit ik hier tegen dit probleem.
We hebben in het verleden reeds enkele dingen bekeken en overwogen, maar we hebben vooral de rekening moeten maken. En daar wringt het schoentje 😉

Het blijkt niet zo evident te zijn om een ‘goedkope’ oplossing te vinden die toch voldoende opbrengst kan leveren per vierkante meter.
Wat hebben wij in het verleden bekeken?
– Land kopen (relatief duur voor de opbrengst)
– Land huren (betaalbaar, maar meestal langlopende contracten + verplichtingen)
– Land krijgen (vergeet al maar … )
– Erfpacht (ritje op de gokmolen)
– Volkstuintje (yes, die is het geworden)

Op aanraden stuurde ik een e-mail naar onze stad met de vraag of er volkstuintjes beschikbaar waren.
Ik kreeg zeer snel een gestandaardiseerde mail terug waarin ik kon lezen dat er héél véél interesse was in de lopende projecten en er helaas momenteel geen vrije tuintjes waren. Maar ik werd op de reservelijst geplaatst.
Na enkele weken krijg ik plots op een blauwe maandag een mail in de mailbox waarin te lezen staat dat de huidige huurder (in vol seizoen, augustus) zijn tuintje heeft verlaten.
De huidige aanpalende huurders zullen het tuintje verder afwerken en in december zal ik gecontacteerd worden om het contract te gaan ondertekenen.
yes!, yes! Dit maakt onze huidige oppervlakte plotsklaps 50 vierkante meter groter met een minimum aan kost (€25/jaar).
Er zijn enkele regels te volgen, maar die blijken nogal logisch te zijn (je maakt er geen stort van en je gaat ecologisch te werk).

De grond is gelegen op zo’n 2km van onze woning, ik passeer er elke dag. Beter kon het dus niet zijn. Ik zie dit echt als een meevaller en de stadsdiensten zijn tevreden dat het onderhouden zal worden.
Leuk is ook dat jullie onze verhalen zullen kunnen volgen hier 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: