Wist je dat er mensen zijn die met 3 liter water op een seizoen een tomatenplant laten groeien?
Zoals iedereen wel weet zijn er 3 grote pijlers in de moestuin: Water, grond, voeding.

Maar een grote misvatting over water is dat dit in grote getale dient gebruikt te worden in de moestuin. Niets is minder waar!
Het is namelijk van belang om het bewateren correct uit te voeren. Niet te weinig, maar zeker niet te veel!
Ikzelf bewater de moestuin 2x per dag gedurende 5 minuten. Ik merk dat de planten hier goed op reageren. In Bij sommige planten bewater ik van bovenaf omdat het nu eenmaal niet anders kan. Wortelen, pastinaak of rode bietjes bewateren van aan de onderzijde is namelijk geen simpele klus 🙂
Een stuk van onze moestuin krijgt dus z’n water van bovenaf, volgens vele is dit niet aangewezen.
Volgens mij klopt dit voor een deel van de planten zoals tomaten, komkommer, courgette en paprika. Bij het andere overgrote deel merk ik dat de planten er weinig tot geen last van ondervinden.
Zoals hierboven reeds aangegeven krijgen de vruchtdragende planten inderdaad water aan de onderzijde. De reden hiervoor is dat deze planten gevoeliger zijn voor schimmels en ziektes wanneer de bladeren nat worden. Daarom worden de tomatenplanten meestal ook onder een afdak geplaatst, want die zijn er zeer gevoelig voor.
IMG_0193Als amateur moestuinier in combinatie met een full-time job is het niet evident om elke dag op de juiste tijdstippen te bewateren met de hand.
Daarom heb ik er voor gekozen om het bewateren automatisch te laten verlopen. Met een beregeningscomputer krijgt de moestuin water als de zon opkomt en als de avond valt.
Gedurende 5 minuten geeft het systeem water over de ganse moestuin.
Ik begon ooit met 2 x 10 minuten. Toen bleken er twee problemen de kop op te steken, namelijk: teveel water waardoor er rotting is ontstaan en een overmatige (regen)waterverbruik die gewoon terug de grond in sijpelde zonder extra rendement in de moestuin.
Tegenwoordig krijgen de planten 2 x per dan 5 minuten water aan de hand van sprinklers en zwenksproeiers.
De tomatenplanten krijgen hun dagelijkse portie water via een druppelsysteem aan de voet van de plant.
Een gedachte over “Bewatering (moes)tuin”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: