Kruiden drogen

Kruiden hebben de neiging om als een halve gek door de tuin te groeien.
Vaak heb ik te veel kruiden op het moment dat ze niet onmiddellijk nodig zijn. Daarom zijn wij begonnen met het drogen van kruiden. Een simpele, eeuwenoude en efficiënte bewaarmethode. Ook munt kan je drogen om op een koude winteravond te genieten van een heerlijke kop muntthee.

Hoe gaan we te werk?

Knip de takjes van de kruiden af. Ook voor munt is het het simpelste om volledige takjes te knippen. Zoek een beschutte plaats onder een afdakje, waar geen regen komt. Liefst niet in de volle zon.
Ik gebruik een plek aan de zijkant van het tuinhuis onder de dakrand.

Bind de kruiden samen tot een bundel en wikkel het touwtje een paar keer om de basis van de bundel.
Hang het bundeltje aan een haakje op en laat rustig drogen.
Als de temperatuur hoog genoeg is zal het bundeltje rustig drogen. De wind zal zorgen dat het niet gaat schimmelen en mooi droog zal worden. Tegenwoordig gebruiken wij, in het najaar, liever een voedseldroger. Het proces is sneller als de temperaturen buiten niet hoog genoeg zijn.

De munt kan je eventueel in de blender tot poeder maken. Roer dan één à twee theelepels van het muntpoeder met eventueel wat suiker door warm water en je hebt een heerlijke muntthee.

Muntthee

TIPS:

De muntblaadjes kunnen zwarte plekjes krijgen tijdens het drogen. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Voeg wat extra gedroogde kruiden toe om een heerlijke kruidenthee te maken.

Laat de kruiden niet drogen in de volle zon. Het droogproces zal hierdoor te snel gebeuren en de kruiden kunnen gaan verbranden of brokkelen volledig af.

3 thoughts on “Kruiden drogen

Geef een reactie