aardappel_oogst

Tegenwoordig is het niet meer zo ongewoon om snel even de winkel op de hoek binnen te springen en een bontje wortelen, een bloemkool of een bakje frambozen te kopen.
Voedsel is er in de huidige tijden en in onze contreien in overvloed.

De laatste jaren is het moestuinieren aan een grote opmars bezig. Zowel bij de oudere tuiniers als bij de jongeren wint het aan populariteit.
Veel jonge mensen zetten de stap om op hun eigen stukje grond aan landbouw te doen. Want dat is het tenslotte.
Landbouw, maar dan in het klein (bij sommige).

De laatste jaren is de moestuin aan een grote opmars bezig. Zowel bij de oudere tuiniers als bij de jongeren wint het aan populariteit. Veel jonge mensen zetten de stap om op hun eigen stukje grond aan landbouw te doen. Want dat is het tenslotte. Landbouw, maar dan in het klein (bij althans). 

Tegelijk komt er meer en meer druk in het leven en gaat men op zoek naar rust. Hier kan het (moes)tuinieren een grote hulp zijn. Je zit met je handen in de aarde, je hebt contact met de natuur, de frisse buitenlucht en je kan het hoofd leegmaken. Ik merk dat er bij bezoek zeer veel interesse in het moestuingebeuren. Mensen vinden het prachtig dat er tomaten in de tuin staan of dat er verse sla op het bord komt. Als wij gasten hebben om te eten ga ik zelfs zo ver dat ze zelf hun salade mogen gaan snijden of hun eigen tomaat gaan kiezen. Of we barbecueën in de zomer gewoon in de moestuin! De reacties daarop zijn buitengewoon geweldig.

Merk op dat de dingen in het leven die een mensen rust en tijd bezorgen meer en meer aan populariteit winnen: moestuinieren, ouderschapsverlof, parttime werkregime, enz. En het leuke aan de moestuin is dat we niet meer moeten, maar mogen. We moeten geen groenten kweken om te overleven. We moeten geen bier brouwen om een drankje te hebben. We mogen het doen!

Voel de rust die over je komt als je met je spade in de grond gaat. Ruik aan je handen als je uit de moestuin komt. Proef de smaak van een vers geplukte lauwwarme tomaat.

Een gedachte over “Populariteit van de moestuin … verklaart”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: