Sociale media zijn een handig iets.
Tegenwoordig word je dan ook als een compleet van de wereld vervreemde nitwit bekeken als je geen Facebook, Twitter, Instagram of iets dergelijks hebt.
Het liefst nog alles, dan ben je volledig mee met de moderne tijd en maak je ook kans op veel vrienden, volgers of stalkers in het ergste geval.
Een tegenstander kan je mij bezwaarlijk noemen van die mogelijkheden.
Ik plaats geregeld zelf iets op Facebook, volg zowat elke half-interessante mens op Twitter en gebruik het om af en toe eens de Geert Hoste in mezelf naar boven te laten komen om een compleet onnozele en flauwe grap te tweeten.

Wat mij de laatste tijd wel wat stoort, en dat is al langer dan vandaag, is het fenomeen van het plaatsen van filmpjes waarin we mensen, meestal zonder hun toestemming of zelfs zonder hun medeweten, opvoeren die iets fout doen.
Het begon al een tijdje geleden met de opkomst van de dashcams waarbij sommigen het blijkbaar leuk vonden om wegpiraten te filmen die net iets te roekeloos over ons wegdek scheuren.
Nu ga je mij niet horen zeggen dat brokkenpiloten of mensen die anderen in gevaar brengen op de weg beschermd moeten worden maar enige nuance mag toch wel.
Wat voor nut heeft het om iemand te kakken te zetten met zijn nummerplaat heel goed zichtbaar op de verscheidene sociale media?
Juridisch heeft het, denk ik, geen enkele zin maar wat het volgens mij wel bevredigt is de wraakgevoelens van verbitterde mensen.

Begin deze week was het weer zover.
Het begon met een chauffeur van De Lijn die een zwangere vrouw met een al dan niet geldig sms-ticket van zijn bus duwde. In deze tijden van smartphones kom je daar uiteraard niet meer mee weg.
Ook hier wens ik zeker geen partij te kiezen voor de duidelijk onbeschofte chauffeur maar wat me het meest stoorde was de reactie van de andere passagiers op de bus. Is het dan zoveel belangrijker om alles te filmen met je gsm met in het achterhoofd het aantal likes je wel niet zal krijgen met zo’n filmpje?
Ik zag niemand die rechtstond en de chauffeur erop aansprak dat hij een onbeschofte boer was. Veel effectiever nochtans, ik kan me voorstellen dat hij wel ging moeten inbinden als een ganse bus gewoon protesteert tegen wat hij doet.
Helaas, filmpje maken, op Facebook plaatsen, dat is het enige waar we nu nog aan denken.

Hetzelfde verhaal in het West-Vlaamse Brugge op het terras van een brasserie.
Een klant vond het nodig om racistische praat uit te kramen tegen de allochtone uitbater omdat er een bijtje in zijn koffie was gevlogen en hij geen nieuwe gratis koffie kreeg.
De man, duidelijk van het holbewonerstype, produceerde het ene foute cliché na het andere.
Dat het allemaal profiteurs waren, dat wij dat eens zouden moeten proberen in het buitenland, dat die vreemde luizen altijd voorgetrokken worden in ons land,…
Als kers op de taart vond hij het ook nog eens nodig om de arme uitbater prostaatkanker toe te wensen.
Dit alles in een taaltje dat enkel voor de West-Vlaming verstaanbaar was.
Het principe van “Eigen volk eerst maar ik heb zelf toch wat moeite met onze taal”.
De politie is er uiteindelijk zelfs bijgekomen om de man te verwijderen van het terras.
Dat ik het hier allemaal zo gedetailleerd kan neerschrijven is ook het gevolg van een andere terrasganger die met zijn gsm alles filmde.

Ook na een verwittiging van de agente dat hij moest stoppen met filmen.
Het antwoord luidde nogal slapjes: “Ik ben op een openbare plaats, ik mag filmen hoe de politie optreedt.”
Wat ik veel liever had gezien was een reactie van één van de omstaanders die de racistische man er gewoon op wees dat hij prietpraat aan het verkopen was.
Niet één iemand reageerde, nee, ook hier was het weer de reflex om de smartphone boven te halen en het dan maar op internet te zwieren.

Dat getuigt van een belachelijke lafheid die eigen is geworden aan de tijden van vandaag, vrees ik.
We voelen ons nu eenmaal veel sterker achter onze computer of achter onze smartphone waar we redelijk anoniem mensen te kijk kunnen zetten voor de rest van de digitale wereld.
Eigenlijk is het gewoon een voorbeeld van hoe de sociale media de mens alsmaar asocialer maakt.
Dat zal er helaas niet meer op verbeteren, vrees ik …

 

Een gedachte over “De schandpaal van de moderne tijd”
  1. Daarom laat je smartphone thuis als je gaat genieten van je vrije tijd … geen filmpjes, geen gerinkel, geen show … op het terras en in het bos !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: