Wegwijs in mest, welke mest in de moestuin?

Daar sta je dan, in de afdeling meststoffen van de winkel en je ziet door de bomen het bos niet meer. De nummers die je kan terugvinden op de verpakking hebben wel degelijk een reden. Maar vooral de vraag: Welke mest in de moestuin gebruiken?

Aan soorten meststof geen gebrek. Veelal worden er 4 bekende soorten producten voor bemesting gebruikt in de moestuin.

  • Gedroogde koemestkorrels (natuurlijk)
  • Blauwe korrel (synthetisch)
  • Compost (DIY)
  • Verse mest

Gedroogde korrels

De gedroogde koemestkorrels zijn best populair bij de doorsnee moestuinier. Ze zijn relatief goedkoop en in grote verpakking te krijgen in elke tuinwinkel of doe-het-zelver.

Blauwe bolletjes

De blauwe korrels zie je regelmatig liggen in de groentebedden (verwar ze niet met slakkenkorrels, die zijn ook blauw). Een synthetisch meststof die perfect is afgestemd voor elk gebruik. Strooi je blauwe korrel in de moestuin, dan merk je gelijk verandering. Strooi er daarom niet teveel van, want je kan je planten ook verbranden door overbemesting.

Compost & bokashi

Compost en bokashi zijn de meest natuurlijke bron van bemesting. Doordat je je restmaterialen op de composthoop gooit is de cirkel rond wanneer je je compost in de moestuin gebruikt.

Regelmatig komt ook de vraag of je best korrelmest of vloeibare mest gebruikt. Ikzelf gebruik beide omdat bepaalde planten meer voordelen halen uit vloeibare mest. Tomaten en sla bijvoorbeeld reageren beter op vloeibare mest.

Cijfers & letters

Wist je dat de cijfers op verpakking van kunstmest een betekenis hebben? Bv: NPK 5-4-3
N= Stikstof
P= Fosfor
K= Kalium

Soms zie je NPK 5-4-3 + (3)
De bijkomende (3) staat voor magnesium (MGO), die zie je veelal staan bij gazonmest omdat de Magnesium voor de diepgroene kleur zorgen.

Onderschat het belang van mest niet!
Te weinig mest zorgt voor een verkeerde basis van je moestuin.
Een plant die niet voldoende voeding kan vinden is veel vatbaarder voor ziekte en afsterven dan een gezonde plant.

Wat met vers

Verse mest zien we vaak opduiken in de moestuin. Stalmest kan je relatief eenvoudig krijgen via de lokale boerderij of een kennis met grotere dieren. Wil je gebruik maken van verse mest? Laat het dan zeker voldoende verteren op de percelen.

Werk de verse mest in de bodem aan het begin van de winter. Denk er ook aan dat je enkel mest gebruikt van planteneters. Koeien, paarden, konijnen, enz. Mest van honden en katten kunnen niet gebruikt worden in de moestuin. Het risico op parasieten is te groot!

4 thoughts on “Wegwijs in mest, welke mest in de moestuin?

Geef een reactie