Tomaten (z)onder afdak

Regelmatig zie ik allerhande constructies om tomaten op te kweken in eigen tuin. De regel bij tomaten kweken is dat onze rode vrienden onder een afdak moeten staan beschermd tegen de regen. Door ervaring kan ik hier eigenlijk niet volledig mee akkoord gaan.

Ik kweek onze tomaten al enkele jaren met succes gewoon buiten zonder dat ze onder een afdak staan.

Ik zou zelfs durven stellen dat tomaten kweken in een serre moeilijker is. Het is er moeilijker om de vochtigheid en de luchtcirculatie juist te houden.
Niet iedereen heeft de ruimte om een serre of overkapping te zetten. Maar, laat dat geen reden zijn om geen tomaten te kweken.

Kerstomaat in openlucht
Kerstomaat in openlucht

In pot

Het succes van tomaten kweken zonder afdak is om ze te kweken in pot. Ja, je leest het goed. Tomaten kan je perfect in potten kweken. Het voordeel van ze in potten te kweken is dat ziekten en schimmels moeilijker vat krijgen op de planten. Merk je nu dat een plant toch ziek is geworden. Dan kan je die plant er eenvoudig van tussen halen. In volle grond is dat minder evident.

Bald is beautiful

Alle overbodige takken en bladeren gaan er genadeloos af.

Let op: het is niet de bedoeling om maar één stengel over te houden met tomatenvruchten. Het is wel de bedoeling dat de plant geen energie hoeft te steken in takken en bladeren die niet bijdragen aan de opbrengst.
Daarnaast is het van belang om de tomaten te dieven. Het aantal trossen is minder, maar je krijgt wel mooiere tomaten(trossen). Door te dieven kan je de plant ook in bedwang houden. Want, tomatenplanten hebben de neiging om een wildernis te worden.

Trossen vrijgemaakt van bladeren tegen een zuid gerichte muur.
Trossen vrijgemaakt van bladeren tegen een zuid gerichte muur.

Ver genoeg uit elkaar

Daarnaast is het van belang dat de wind voldoende kan spelen tussen de planten. Op die manier kunnen ze sneller opdrogen na een regenbui en zal er zich geen schimmel zetten op de plant. Dat kunnen we bereiken door de planten met voldoende afstand uit elkaar te zetten. Voor mezelf hou ik de regel aan dat de planten elkaar niet mogen aanraken. Als ze volgroeid zijn welteverstaan.

Tips voor mooie tomaten(planten) zonder afdak

 • Laat de jonge planten voldoende afharden alvorens ze buiten uit te planten.
 • Zet de tomatenplant met de eerste bladeren onderaan in de grond. Een tomaat maakt wortels aan de stam. Meer wortelen staat gelijk aan een gezondere plant.
 • Geef consequent water. Er is geen andere plant die gevoeliger is aan correct water geven. Als je de plant drie dagen geen water kan geven, geef dan niet de vierde dag veel water om in te halen! Dat veroorzaakt barsten van de vruchten.
 • Snoei bladeren rond de trossen weg zodat ze meer licht krijgen. Bovendien kunnen ze zo nog sneller opdrogen na regen.
 • Oogst snel genoeg om de voldoende energie aan jongere vruchten te geven.
 • Plaats de potten, indien mogelijk, tegen een op het zuiden gerichte muur. Die neemt warmte op gedurende de dag en geeft ze weer af als de temperatuur ’s nachts zakt.
 • Eind september is er geen voldoende licht meer om resterende groene tomaten aan je tomatenplant te laten rijpen. Knip ze met het kroontje van de plant en laat ze binnen verder rijpen. Een appel of banaan erbij leggen helpt om dit proces te versnellen.

Conclusie

Conclusie is dat het niet van levensbelang is om een serre te hebben om tomaten te kweken. Integendeel. Waar we wel rekening mee moeten houden is de rassenkeuze die we maken. San Marzano (Shop) en Hazelgold bijvoorbeeld zijn perfect geschikt ervoor. Al merk ik dat het merendeel van de rassen die je als plant kan kopen in de winkel ook een goeie opbrengst geven.

Denk nu niet dat dit het ultieme geheim is om je tomaten te kweken. Maar, ik ben er wel van overtuigd dat het dus helemaal niet nodig is om grote constructies op te trekken om ze te kunnen kweken.

Al enkele jaren kweek ik met succes tomaten in mijn achtertuin. Hier staan ze zowel in potten als in volle grond, maar ZONDER afdak!

Bekijk ook onze proefopstelling in 2020 om te bepalen of er een verschil is tussen gezaaide en gekochte planten.

2 thoughts on “Tomaten (z)onder afdak

  1. Hey Patrick,
   Bedankt voor je reactie. Je hebt hier inderdaad een goed punt die ik in het artikel had overgeslagen.
   Ik heb het ondertussen aangepast!

   Gr

Geef een reactie