Het grootste deel van de moestuin bevindt zich in de grond.
Daarom is het belangrijk dat we de bodemstructuur gaan stimuleren om er leven in te brengen.
De planten zitten met hun wortels in de grond en zoeken er hun vocht en voedsel om te kunnen groeien.
De bodembewoners spelen dus een cruciale rol in het verhaal. Om de bodembewoners het naar hun zin te maken moeten we hier dus voldoende aandacht aan besteden.

Neem maar eens aan handvol grond vast en bekijk hoeveel leven er in dit hoopje aarde zit. Elke gram grond wordt bevolkt door honderdduizenden bacteriën en schimmels.

Hoe stimuleer je het leven in de bodem?

  • Gebruik van compost;
  • Mulching van de bodem met bladeren of houtsnippers;
  • Geen overmatig gebruik van meststoffen;
  • Zo weinig mogelijk bewerken van de grond (=tijdswinst);
  • Afgestorven planten ter plaatse laten verteren;
  • Geen gebruik van chemische sproeistoffen.

 

Een gedachte over “De grond van de zaak (moestuinbodem)”
  1. […] Een goede bodem is de sleutel tot het succes in elke tuin en is vooral belangrijk wanneer u groenten aan het kweken bent. Groenten zijn grote verbruikers, dus als je je grond niet verbetert met enkele centimeters compost, mest of bladcompost, zullen je gewassen het waarschijnlijk niet zo goed doen. De beste tijd om je bodem te verbeteren is in het vroege voorjaar, direct nadat het is uitdroogt. Neem een handvol grond in je hand en knijp het in je handpalm. Als de grond een dikke massa vormt, is het nog steeds te nat om in te werken. Als het zijn vorm vasthoudt maar gemakkelijk uit elkaar, is hij klaar om van start te gaan. Verspreid enkele centimeters organisch materiaal over het oppervlak van de grond en werk het in. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: