Mulching, een gezonde bodem

Mulchen van de bodem zorgt voor een rijke, levendige bodem. Daarnaast zorgt het mulchen voor bescherming van de grond tegen slagregen, uitdrogende wind, de felle zonnestralen en het daardoor uitdrogen van de bodem. De organismen in de grond hebben enige tijd, tot soms jaren, nodig om de mulchlaag te verwerken. Een mulchlaag zal ook de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht opvangen. Het onkruidvrij houden is ook mooi meegenomen.

Geschikte materialen:

  • Bladeren;
  • Grasmaaisel;
  • Compost;
  • Stro;
  • Houtsnippers;


Bladeren:

De meest natuurlijke mulch. Afhankelijk van de soort verteren ze voor het einde van de winter of duurt het tot meer dan één jaar . Ideaal is natuurlijk een mix van verschillende soorten. Op die manier heeft je mulchlaag zowel een beschermd als een voedend effect op je ondergrond.

Grasmaaisel:

Is een mooie mulch voor tijdens de zomer. Maak hier lagen van maximum 3 centimeter. Aanvankelijk zal deze mulchlaag weinig veranderen aan je bodem. De bovenste laag zal uitdrogen, maar onder de eerste laag zal het afbraakmechanisme in gang schieten. Ik merk wel dat het gras na enige tijd begint te rotten. Het kan op zich geen kwaad, maar zorgt voor een onaangename geur in de moestuin.

Compost:

Zal zijn werk doen als een voedende laag. Maar, gebruik het niet overdreven. Een laag van maximum 5 centimeter compost per jaar is voldoende.

Stro:

Zien we regelmatig terugkomen in de moestuin als mulchlaag, bijvoorbeeld bij aardbeien en pompoenen. De aardbeien worden op die manier niet vuil door opspattende modder.

Houtsnippers:

Hier gaat het om vers snoeihout die verhakseld is tot een formaat van maximum enkele centimeters. De snippers bevatten zowel hout, schors en knoppen van bomen. Het hout materiaal verteert langzaam en verhoogt het humus-gehalte aanzienlijk. Je merkt een de geur van verse bosgrond. Let er ook hier op dat je de laag niet meer dan 5 centimeter dikt maakt. Anders loop je het risico dat deze mulch te snel gaat uitdrogen. Verwar houtsnippers niet met boomschors! Boomschors is een restproduct van houtverwerkende bedrijven.
Vooral schors van naaldhout verteert langzaam in vergelijking met populier. Veel voeding bevat houtschors ook niet, het is meer bedoelt als bodembedekker voor bijvoorbeeld ja paden.

Zo zien we dat we met mulching van de bodem niet enkel de bodem gaan voeden, maar onszelf ook werk kunnen besparen met onkruid wieden.

One thought on “Mulching, een gezonde bodem

Geef een reactie