Tips tegen de eerste vrieskou in de moestuin

Stilaan komt de winter er aan. De komende dagen verwachten we de eerste nachtvorst. Ideaal moment dus om even stil te staan bij de bescherming van onze planten tegen de eerste vrieskou.

Momenteel staan in de moestuin enkel koude minnende ​​groentesoorten zoals broccoli, kool, bloemkool, boerenkool en sla. Ook deze jongens kunnen bezwijken voor de bijtende kou.

Overdekken

Ikzelf heb PVC-buizen gebogen over groentebedden om ze van een “dekentje” te voorzien tegen de eerste vrieskou. Leg een zwaar doorzichtig tuinders-folie over de bogen en je hebt onmiddellijke koude bescherming (in vaktermen noemen ze het: rijafdekkingen).
In plaats van folie kan ook stof. Het stof kan speciaal ontworpen zijn voor plantenafdekking of je kan gebruik maken van oude lakens. De bogen zijn dezelfde bogen, die in de lente en zomer gebruikt worden voor bescherming van de planten tegen schade van duiven en andere vogels.

Potten beschermen

Kweek je groenten in mobiele bakken of potten? Plaats die onder een luifel, in een veranda of in een serre. Het hoeft zeker geen verwarmde kas te zijn.

Wat andere tuinplanten en bomen betreft. Het eerste wat je kan doen tegen de eerste vrieskou is de potplanten tegen een muur van het huis zetten. De muur zal de planten wat bescherming bieden. Als ze niet kunnen worden verplaatst of in de volle grond staan, kunnen ze worden afgedekt met krantenpapier, stoffen zeil of jute zak.

Vaste planten en bomen

Bescherm jonge bomen en citrusvruchten door hun stam in jute te wikkelen. Je kan ook recyclen met oude gordijnen, lichte dekens of een laken.

Plastiek werkt ook goed voor sommige tuiniers. Maar als je het gebruikt, zou ik je aanraden om stokken rond de plant te zetten en het plastiek rond de stokken te wikkelen. Op die manier zal het plastiek de plant niet aanraken. Ikzelf gebruik geen plastiek omdat ik vrees dat de planten zouden kunnen gaan “stikken”. Daarom maak ik gebruik van “ademende” materialen.

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

Geef een reactie