We zijn morgen 1 december. Het eindejaar komt er aan, traditioneel de tijd om geschenkjes te kopen en jezelf eens lekker te verwennen.
Soms hebben mensen de neiging om meer te spenderen dan er beschikbaar is.

Voor sommige mensen is het openen van een consumentenkrediet net zoiets als een bezoek van de goedheilige man.

Van consumenten wordt verwacht dat ze dit jaar opnieuw royaal gaan uitgeven, waarbij de Nationale Retail Federatie de gemiddelde uitgave van de consument schat op een kleine €1000 voor eindejaarsgeschenken, eten en vakantie. Opnieuw verwacht men hier een stijging ten opzichte van vorig jaar.
Maar, dat geeft niet het juiste beeld van de kosten, want 28 procent van de klanten start het eindejaar met het (nog steeds) afbetalen van de schuld van vorig jaar.

money-glut-432688_640
Gemiddeld spenderen mensen €1000 extra tijdens de eindejaarsperiode.

Een klein advies die ik kan geven is dat als jij één van de mensen bent die nog steeds aan de schulden van vorig jaar werkt, het nu het ideale moment is om te financieel te pauzeren en een andere strategie te gaan ontwikkelen, en liefst voordat de eindejaar koopjes, koopzondagen, solden en weet-ik-wat-dagen een lange reeks waanzinnige uitgaven op gang brengt.

“Als je met schulden naar het eindejaar gaat, moet je je eerst concentreren op het betalen,” zei Bruce McClary, vice-president communicatie bij de Amerikaanse National Foundation for Credit Counselling.
“Al het andere zou secundair moeten zijn, het ergste wat je zou kunnen doen is jezelf een diepere put graven.”

Een eerste stap om alles onder controle te krijgen is: lijst uw schulden op.
Maak een lijst, inclusief saldi en rentetarieven!
Dat kan je helpen uit te vogelen hoe nijpend de situatie eventueel is.
Het is en blijft de beste strategie om de schuld af te lossen als je een overzicht hebt van al je schulden.
Andere betaalmogelijkheden zoals het vragen aan een kredietmaatschappij om een ​​betere rente of het gebruik van een lage saldo-overdracht, kunnen het gemakkelijker maken om schulden terug te betalen in combinatie met lopende uitgaven. Al moet men toegeven dat je bij de meeste maatschappijen op een ‘njet’ zal stoten.
Het is wel belangrijk dat je blijft focussen op vooral de schuldaflossing, in plaats van een manier te vinden om de schulden groot te houden (bijlenen, lenen aan kennissen, abonnementen, combi-deals, …)

  • Bekijk je eindejaarsbudget:

Neem je lijst en begin te schrappen.
Geef prioriteiten aan je geschenklijst of kijk of je kunt schrappen in termen van: wie u koopt en hoeveel cadeaus. (Het is eigenlijk een goede zaak als je niet alles op je kinderen hun wenslijst kan aankopen, maar dit terzijde 😉 )

Zoek naar mogelijkheden om slimmer geld te besteden aan de eindejaarperiode, kijk vooral naar de uitgaven die u van essentieel belang acht.

De meeste mensen hebben wel een paar kortingsbonnen rondslingeren.
Combineer die met winkelpromo’s en eventuele cadeaubonnen om uw geschenkbudget uit te breiden, of verkoop diezelfde cadeaubonnen online voor contant geld om andere kosten te kunnen dekken.
Zelfgemaakte geschenken kunnen ook betaalbaar en zeker even attent zijn.

“Controleer Pinterest op ideeën. “Je zou worden weggeblazen door wat je kunt doen voor heel weinig geld.”

  • Betaal zoveel als mogelijk met contant geld:

Of als u een creditcard moet gebruiken, doe de aankopen dan op één kaart en zet een maximum op wat je aankunt om te betalen.
Een andere mogelijkheid is een prepaid kredietkaart. Deze moet je “opladen” met geld. Je kan dus niet meer uitgeven dan er op dat moment op de kaart staat.
Let op: wees hier niet te overmoedig. Maak de berekening van wat mogelijk is en trek er daarna een vierde van af.

Vergeet niet dat elke overgebleven schuld ervoor zorgt dat de sneeuwbal van het eindejaar naar voren blijft rollen.
En last but not least: “De beste korting is deze die je niet uitgeeft!”

 

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: