In deze winterreeks gaan we elke vrijdag in gesprek met iemand die uit ervaring kan spreken.
We starten deze winterreeks met Charles Dowding.

We vonden Charles Dowding net buiten het Britse stadje Bruton. We kunnen hem omschrijven als een pionier van de moderne moestuin. Met zijn “No-dig-garden” gaat hij er prat op dat hij geen spade in de grond steekt om z’n moestuin te onderhouden. Sinds 1983 teelt hij biologisch in z’n eigen tuin.
Charles schreef negen boeken en schrijft voor nationale en internationale tijdschriften, beheert een YouTube-kanaal, verschijnt op de Britse tv en radio, waaronder BBC Gardeners World. Ook doceert Charles zowel binnen als buiten het Verenigd Koninkrijk.

Naar zijn ervaring zorgt deze manier van moestuinieren voor minder werk, meer oogst en vooral veel plezier.

jan15 view garden
Charles Dowding’s verhoogde moestuinbakken.  Foto: Charles Dowding©

De mensen zullen je misschien kennen als de man die geen spade gebruikt in de moestuin, maar hoe is dit alles begonnen?

Als kind ben ik opgegroeid op een boerderij en zag hoeveel synthetische chemicaliën er werden gebruikt om voedsel te verbouwen. Ik besloot om een ​​moestuin te beginnen voor ons eigen voedsel, op een perceel van zo’n 6000m2 (1,5 hectare) op de boerderij van mijn familie in Somerset, Verenigd Koninkrijk.
Ik was vegetariër en wilde gezond eten kweken, zelf eten en verkopen. “Organisch” was in die tijd een revolutionair idee.

Ik ploegde de grond om het bestaande grasland te doden, maakte vervolgens bedden met de hand, en besefte toen, na al dat werk, dat het jammer zou zijn om alles opnieuw te draaien en mijn mooie bedden plat te leggen. Ik las het boek van Ruth Stout (No Work Gardening) en besloot om niet te gaan spitten.

Sommige mensen willen wel starten met een moestuin, maar ze missen de ervaring. Welke tips kan je een starter geven?

Start klein, zelfs op een bed van 1,2×2,4m kan je veel voedsel verbouwen. Een kleine oppervlakte goed bewerken is productiever dan veel onkruid en lege plekken op een groter perceel te hebben, en je zult er meer van genieten. Genieten is belangrijk en niet spitten is zelfs nog leuker.
Ik krijg veel reacties zoals deze:

“We zijn nu net begonnen met ons tweede jaar in de moestuin en het is zeker heel plezierig in vergelijking met de afgelopen jaren van eindeloos wieden en voorbereiding van de kweekbedden. (Turbine Borescope, You Tube 3.11.18)”

Voor veel mensen stopt het tuinieren als de winter begint. Kan u enkele tips geven voor de wintermoestuin?

Oh ja, blijf zaaien en planten in juli, augustus en september om in de herfst en zelfs de winter nog oogsten te hebben. Plus, de winter is een tijd om je voor te bereiden op de lente, een mogelijkheid om bedden op te ruimen, de grond te voeden, randen en heggen te onderhouden en om zo goed mogelijk alles klaar te hebben voor het nieuwe seizoen.
Het succes in het tuinieren komt er wanneer je anticipeert en klaar bent voor de aankomende groei, inclusief de groei van het onkruid. Ik blijf het zeggen: niet spitten is de sleutel tot minder onkruid.

Wat is uw ervaring tussen tuinieren in bakken en in volle grond?

Kweken in containers is gemakkelijk en sneller om te beginnen nadat je de compost hebt gekocht. Daarna moet je wel extra water geven in vergelijking met kweken in de volle grond, tenzij je investeert in een goed watersysteem natuurlijk.
Voor containers raad ik aan om bladgewassen te kweken zoals salades en spinazie.

In oktober vul ik bijvoorbeeld champignonboxen met multifunctionele compost en plant er in september gezaaide sla.
Maar als je de mogelijkheid hebt om in volle grond te kweken, zou ik me daar vooral op concentreren.

charles garden soil
Moestuin in volle grond.  Foto: Charles Dowding©


Wat is uw mening over het gebruik van pesticiden?

Het is een vreselijke zaak om vergif te gebruiken, omdat ze schade toebrengen aan zoveel goede dingen in de tuin. Zelfs kunstmest (NPK) veroorzaakt schade, bijvoorbeeld aan de bodemschimmels.
Wanneer u goed tuiniert, is er geen behoefte aan synthetische input. Dit omdat uw tuin een betere balans heeft van gunstige roofdierinsecten. En met een gezonde, niet omgespitte grond, in combinatie met het zaaien op het gunstigste tijdstip voor elke plant, hebt u minder ziekteproblemen.

Wij merken een klimaatverandering. Merkt u deze ook op en hoe ga je er mee om?

Ik heb sinds 1973 weergegevens bijgehouden en er zijn veranderingen in het algemene patroon, maar niet zo heel veel.
Bijvoorbeeld, meer dan 40 jaar geleden in 1975 en ’76, hadden we een opmerkelijke droogte en een hittegolf voordat de klimaatverandering werd gekoppeld aan extreme weersomstandigheden.

Maar nu merk ik wel meer extremen en een iets langer groeiseizoen, maar nog steeds met dezelfde laatste en eerste vorstdata. Dus ik tuinier eigenlijk op dezelfde manier als vroeger en accepteer dat de oogsten iets meer variëren.
Omgaan met extreem weer is gemakkelijker zonder spitten vanwege een betere vochtregeling in de bodem, betere bodemdrainage. Als je er op deze manier mee omgaat kan je tuinieren in alle weersomstandigheden, zelfs in de regen en op kleigrond. 

Hoe groot is uw eigen tuin? En hoeveel tijd steek je hier in?

Mijn effectief groeigebied, bedden en paden is iets minder dan 1000m2, plus bloemranden, gazons en fruitbomen op nog eens 2000m2.
In 2018 heb ik tussen april en november gemiddeld 35 uur per week geteeld en ik had enkele helpers voor een vergelijkbaar aantal uren, dus het was ongeveer zo’n 70 uur per week. Veel van die tijd was besteed aan het plukken van de groenten.

In 2019 zal ik de tijdsverdeling wel verschuiven tussen wat ik zelf kan doen, en mijn helpers.

Zoals we kunnen zien in je video’s heb je jaarlijks een rijkelijke oogst. Wat doe je met al die oogst?

Ik verkoop het hele jaar door zakken gemengde slablaadjes behalve in het midden van de winter, meestal aan winkels en restaurants in het lokale stadje Bruton, op zo’n 6 km afstand. Plus, ik verkoop wat groenten. De verkoop is meestal meer dan £ 20.000 de meeste jaren.
Naast dat, is er ook een deel van de oogst voor de lunch voor alle cursussen die we hier geven, gemaakt door Stephanie Hafferty.

Hier op het vaste land heeft moestuinieren enorm aan populariteit gewonnen. Hoe zou u dit verklaren?

Ik ben hier zo enthousiast over en het is hetzelfde hier in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vele redenen, zoals het meer en meer verlangen naar gezondheid en het plezier dat je krijgt door je eigen voedsel te verbouwen.
Betere gezondheid komt van vele onderdelen van het kweken van je eigen voedsel: de lichaamsbeweging, het buiten zijn en heerlijke gerechten te kunnen eten.
Voedingsonderzoek helpt ook door ons nieuwe inzichten te geven over het belang van microben. Het geeft ook aan dat het beter is voor ons om een ​​groente uit gezonde grond op te eten dan een perfect gevormde wortel.

Kan u onze lezers de ultieme tuintip geven?

Hou van je tuin, voel je fier en enthousiast over je eigen tuin en over wat je daar kunt laten groeien. Zoals in deze reactie op You Tube:
“No-dig is een levens veranderende manier van tuinieren. Ik ben opnieuw verliefd geworden op mijn tuin. Bedankt! ” Donna Creager 7.11.18

Charles is eveneens auteur van enkele boeken over de moestuin.
Onderstaand een overzicht van zijn boeken:

  • Salad leaves for all seasons
  • How to grow winter vegetables
  • Charles Dowding, vegetable course
  • Organic gardening, the natural no-dig way
  • Veg journal
  • Gardening myths
  • How to create a new Vegetable Garden
  • Vegetable garden diary
  • No dig organic home & garden

Meer info op: https://www.charlesdowding.co.uk

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

Bespreek het “niet spitten” mee op ons forum

Een gedachte over “In gesprek met: Charles Dowding”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: