©Hanke Arkenbout

Deze week gaan we in de winterreeks in gesprek met Floor. Met haar gave om in gewone mensentaal, of zoals ze het zelf noemt haar “Jip en Janneketaal”, schreef Floor Korte het boek ‘De moestuin’ die in februari 2018 verscheen. Als vervolg vinden we nu ‘Een jaar in de moestuin – werkboek’ in de winkelrekken om helemaal zelf aan de slag te kunnen gaan.

Dankzij de hulp en ervaring van haar vader werkt ze verder aan haar droom om een mega moestuin te creëren.
Ook met haar blog floorsmoestuin.nl wil ze mensen inspireren en motiveren om zelf aan de slag te gaan in de moestuin.
We stelden Floor enkele vragen om haar beter te leren kennen.

Floor, kan je jezelf even voorstellen aan onze lezer?
Mijn naam is Floor Korte en ik heb een moestuin, al mijn ervaringen die ik er op doe deel ik op mijn blog en Instagram pagina.
Ook heb ik deze ervaringen in 2 boeken opgeschreven, zodat ik nog meer mensen kan helpen met het starten van een eigen moestuin.

De slogan van je website is “My  stress free zone”. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Het bezig zijn met je handen en even weg van de realiteit creëert voor mij een “stress free zone”.

Op welke manier ben je eigenlijk begonnen met moestuinieren?
Mijn passie voor het moestuinieren is begonnen met 4 kleine plantjes die ik niets wetend in de grond had uitgeplant, ik faalde enorm en was benieuwd hoe ik het beter kon doen.
Het jaar erna ontstond er een ware moestuin van 8m².
Hier ontdekte ik mijn nieuwe hobby, moestuinieren. En niet alleen een hobby, maar ook mijn plek waar ik even tot rust kan komen naast alle drukte in het dagelijks leven.

Ik kan me inbeelden dat niet alles vlekkeloos verloopt. Wat is een veel voorkomende fout in de moestuin?
Ik heb inderdaad een aantal voorbeelden die kunnen gebeuren en die ook helemaal niet gek zijn als je net begint met een moestuin. (Dit gebeurt zelfs nog wel eens bij de ervaren moestuinder):

  • Te laat starten met zaaien, waardoor je ook dat seizoen sommige gewassen niet kunt oogsten.
  • In een keer heel veel zaaien, zo moet ook alles tegelijkertijd buiten uitgeplant worden en ook alles in een keer worden op gegeten. Dat is niet slim, verdeel je oogst door ook verspreid te zaaien.
Hanke_Arkenbout_floors_moestuin-5
Foto: Hanke Arkenbout©

 

Op je website zien we dat je ook af en toe moestuinplannen hebt gemaakt. Met wat moeten we rekening houden als we ons eigen moestuinplan willen maken?
Ik maak ieder jaar een moestuinplan, zonder plan loopt het al snel in de soep bij mij (lacht). Je creëert namelijk orde en overzicht voor het gehele seizoen.
Als je ook een moestuin start adviseer ik dus ook om een moestuinplan te maken, hou vooral rekening met de volgende punten:

  • Wat eet je graag en vind je heel erg lekker?! Reserveer hier dan ook net wat extra ruimte voor in de moestuin.
  • Hoe groot is je moestuin?! Teken dit uit om net wat meer overzicht te hebben.
  • Hou rekening met vrienden en vijanden in de moestuin.
    Denk dan bijvoorbeeld aan de combinatie van tomaten en afrikaantjes, dit is een super combinatie. De geur van afrikaantjes houden aaltjes weg uit de grond, tomatenplanten zijn gevoelig voor aaltjes. Door de afrikaantjes ernaast uit te planten of te zaaien, help je de tomatenplant.

Sommige mensen willen graag zelf een moestuin starten, maar hebben de ruimte niet.  Kan je enkele tips geven aan onze lezers die op een klein balkon of terrasje willen tuinieren?
Ook met een kleine ruimte kun je moestuinieren, misschien wat kleinschaliger maar het gevoel dat je overhoudt aan het verbouwen van je eigen groenten en fruit blijft hetzelfde. En ik kan je vertellen: dit gevoel is heerlijk, het maakt je trots en je eet ook nog eens superlekker. Hieronder een aantal van mijn tips:

  • Je kunt heel goed op een balkon waar wat zon op schijnt verticaal tuinieren. Dit neemt veel minder ruimte in zodat er genoeg beweegruimte overblijft. Hou er wel rekening mee dat je net even wat meer water moet geven. In een moestuin in volle grond kunnen de plantjes het water in de grond namelijk gemakkelijker vinden.
  • Ook kun je heel goed staande moestuinbakken gebruiken, deze plaats je allemaal langs de rand van het balkon of het terras. Ook hiervoor geldt dat je met de warme dagen net even wat meer water geeft. En zorg er zeker voor dat er gaten onderin de bakken zitten, zo kan het overtollige water makkelijk wegvloeien.


Op je website lezen we dat je een moestuin hebt van 90m² in combinatie met een fruittuin van 25m². Hoeveel tijd heb je nodig voor zo’n (moes)tuin?

Hanke_Arkenbout_floors_moestuin-32
Foto: Hanke Arkenbout©

Dat klopt inderdaad. Dit formaat is perfect om met een gezin van ca. 4 personen veel uit te kunnen eten.
Ik hou zelfs vaak veel over, hier maak ik anderen blij mee of die oogst maak ik in zodat ik in de winter ook nog van de moestuin-smaken kan genieten.
De tijd dat ik aanwezig ben in de moestuin is heel gevarieerd, in het voorjaar ben ik nog vaak binnen bezig met het voorzaaien en onderhouden van deze planten. 

Tijdens deze periode ben ik ongeveer 6 uurtjes per week in de moestuin te vinden om alles voor te bereiden voor het seizoen.
In de zomer ben ik veel meer in de moestuin te vinden omdat de planten dan verzorging en water nodig hebben, dit zal ongeveer 12 uur per week zijn.
In de herfst tenslotte is het dan weer veel minder, zo’n 4 uur per week. Dan is het water geven niet meer nodig en dan is het enkel wachten tot er geoogst kan worden.

Daarnaast heb ik een baan van 32 uur in de week. Als ik merk dat ik het erg druk heb dan ben ik ook iets minder in de moestuin te vinden, dit is helemaal niet erg.
Je moet er vooral geen verplichting van maken, op die manier blijft het een fijne plek om naartoe te gaan.
Pas deze uren in in je levensstijl, dan merk je vanzelf dat de aantal uren die je in de moestuin besteed niet eens meer opvallen.

Wat kunnen we zoals vinden in je fruittuin en is er een groot verschil in vergelijking met een groentetuin?
In mijn fruittuin, de benaming zegt het al, vind je alleen maar fruit.
Ik heb hier veel struiken staan die hier ook blijven staan om zo grote volwassen planten te worden waar later steeds meer van te oogsten is. Het verschil tussen de fruittuin en de groentetuin is dan ook dat de groentetuin ieder jaar een nieuwe indeling heeft, dit om de bodem niet uit te putten. De fruittuin wordt enkel bemest bij de struiken die het nodig hebben. Zoals de blauwe bes, aardbeien en de vijgenboom.

 

Hanke_Arkenbout_floors_moestuin-64
Foto: Hanke Arkenbout©

Voor starters kan een moestuin soms snel ontaarden in een wildernis van onkruid. Welke maatregelen neem jij om onkruid onder controle te houden?
Onkruid blijft een lastige, in de ene tuin is er meer van te vinden dan in de andere tuin. Dat ligt eraan hoe vervuild de grond is. Zorg ervoor dat je er geen vervuilde compost of tuinaarde in verwerkt. Dit scheelt al heel veel werk. Ook is het belangrijk om iedere week even kort het onkruid weg te halen, zie het als een soort therapie en maak er een ontspannen momentje van dat je even nergens aan denkt. Door iedere week een klein beetje te doen ben je niet na een maand ineens uren bezig om het onkruid te verwijderen.
Als je het onkruid laat staan zul je zien dat de plantjes die de voeding eigenlijk nodig hebben een groeiachterstand oplopen, en dat zou toch zonde zijn.

Als laatste stellen we ook jou de vraag: Kan je ons je ultieme moestuintip geven?
Jazeker, mijn ultieme moestuintip is dat je vooral veel geduld moet hebben. Doe het vooral voor de lol en maak er geen sport van. Zo zul je merken dat je zeker slaagt.
Zo zullen de momenten dat je faalt ook minder zwaar vallen en leer je er alleen maar van.

 

Heb je na het lezen van dit interview met Floor zin gekregen om haar te volgen?
Breng dan zeker een bezoekje aan haar blog op: https://www.floorsmoestuin.nl/
Floor’s boeken zijn te verkrijgen in de betere boekhandel of via deze link

 

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.
Een gedachte over “In gesprek met: Floor Korte”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: