Veel mensen, waaronder ook wij, zijn nogal honkvast wat betreft hun favoriete supermarkt en je zou denken dat de prijs in de verschillende supermarkten min of meer dezelfde is. A ja, want ze maken allemaal reclame dat ze de goedkoopste zijn.
Enkele weken geleden heb ik de proef op de som genomen en een karretje gaan vullen in onze “vaste” supermarkt”. Ik ga hier bewust geen namen noemen om geen tsunami aan reactie’s uit te lokken.

We vulden ons karretje met dagdagelijkse dingen en gingen voor het huismerk.
Datzelfde karretje gingen we vullen bij 3 andere winkels. Uiteraard ook met het huismerk om het spel eerlijk te spelen.
Wat bleek:

  • Discounter: €47
  • Prijsbreker: €43
  • Franse holding: €53
  • Amerikaanse holding: €64

Blijkt dus dat er tussen de goedkoopste en de duurste een verschil zit van maar liefst €21. Dat betekend dat als we ons karretje wekelijks gaan vullen we met een verschil zitten van €1092/jaar!

Waar zit het verschil?

De duurste van de 4 heeft een compleet andere strategie dan de discounter en de prijsbreker:

  • Luxueuzere winkels vs kale winkels;
  • Muziek op de achtergrond vs geen muziek;
  • Telefonische klantendienst vs geen specifieke klantendienst;
  • Zeer ruime openingsuren vs kortere openingsuren;
  • Veel personeel vs minimum aan personeel;
  • Enorme keuze vs basis

Toch merken we dat ook de echte discounter zwaar onder druk komen te staan en zelfs hun strategie aanpassen. Een strategie die ik moeilijk kan begrijpen.
De discounters verkopen sinds enige tijd nu ook merkproducten.
Let hier vooral op hun plaatsingsstrategie in de winkel. Naast hun eigen B-merken komen de A-merken te liggen. Opvallend is dat de A-merken vaak net onder de prijs van de B-merken zitten.
Bij nader inzicht is de verpakking merkelijk kleiner, maar veel klanten gaan op prijs kijken en staat niet of nauwelijks stil bij hoeveelheid.

Voorbeeldje:
Chocoladewafel B-merk: € 3,95 (12 x 1 stuk = € 0,32/stuk)
Chocoladewafel A-merk: € 3,55 (6 x 1 stuk = € 0,59/stuk)
Hoewel de prijs in het rek dus lager is, kost de chocoladewafel van het A-merk dus wel degelijk bijna het dubbele!

De prijsbreker

De prijsbreker daarentegen gaat nog een stap verder. Om de ganse markt te kunnen bestrijken gaan ze zowel A-, B-, als C-merken aanbieden.
Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat het C-merk soms ondermaats is van kwaliteit. Maar ieder z’n smaak natuurlijk 🙂

Niets is wat het lijkt

Wat je ook zeker moet doen is opletten hoe alles opgesteld staat. Sta er eens bij stil dat er mensen zijn die een loon krijgen om na te denken waar wat geplaatst moet worden in de rekken.
De producten met de grootste winstmarge staan voor het grijpen. Voor de goedkopere producten met weinig marge voor de winkel mag je op je knieën kruipen om ze te kunnen nemen.
Sommigen gaan nog een stap verder en huren een bedrijf in die gespecialiseerd is in het opstellen van winkelrekken. Er moet dus heel wat geld te verdienen zijn met je producten op de juiste plaats uit te stallen …

Prijs vs waarde

Iets die me nu toch eens van het hart moet is het volgende.

cow-2218072_640
Vleeskoe

Regelmatig horen we berichten over kwaliteit, dierenmishandeling, fraude met houdbaarheidsdata .
Het hoort allemaal niet natuurlijk, laat dat wel even duidelijk zijn!
Maar anderzijds moeten we niet geschokt zitten doen als we amper €1 willen betalen voor een hamburger of amper €10 voor een kilo biefstuk als we weten dat diezelfde kilo makkelijk een derde meer waard is.
Een ander voorbeeld is melk. De landbouwer krijgt 28 cent per liter melk (bron). Verkoopprijs voor een liter melk ligt om en bij de €1.
Kortom, er klopt iets niet in ons winkelsysteem. Akkoord dat elke winkel winst wil maken, maar de woekerwinsten gaan ten koste van de kwaliteit van ons voedsel!
Het voedsel die we dagelijks op tafel zetten!
Simpelweg omdat de consument de prijs niet wil betalen die nodig is om een koe degelijk op te kweken.
Een vraag: Zou jij € 20 voor een kilo biefstuk betalen als je weet dat de koe een gelukkig leven heeft gehad in een weide vol groen gras en een stal met klassieke muziek?
(btw, er zijn effectief boerderijen waar er klassieke muziek in de stalling speelt om de koeien zonder stress te laten leven. Het vlees zou dan malser zijn.)

De prijs van het gemak

Iedereen is wel een beetje fan van gemak, ik ook. Tegenwoordig doen alle grote jongens mee met het afhaalverhaal. Je kan je boodschappen doorgeven via het internet, een medewerker vult je karretje en jij gaat die op een afgesproken tijdstip afhalen.
Hier is het wel belangrijk om te weten dat de meeste ketens hier een andere prijs hanteren!
De prijs op de webshop is de nationale prijs, de prijs in diezelfde fysieke winkel is de regionale prijs.
Liggen er veel concurrenten in de buurt van je winkel? Dan passen die hun prijzen aan naar de prijs van de concurrent. De prijs op de webshop blijft wel dezelfde.
De producten zijn dus niet alleen wat duurder via het afhaalsysteem, meestal betaal je daarbovenop nog een service-kost.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: