Je koopt ze duur in de winkel, maar met wat geduld en deze 5 tips kan je eenvoudig zelf je asperges kweken.

Laat je zeker niet afschrikken door allerhande berichten dat asperges onbegonnen werk zijn.
In dit artikel wil ik jullie 5 tips geven om zelf asperges te kweken in de moestuin.

1 planten  of zaaien?

Er zijn veel soorten asperges op de markt, maar maak je niet te druk om te kiezen, want de meeste van deze soorten groeien in verschillende klimaten zeer goed.
De asperge sterft af in de winter en groeit het volgens jaar opnieuw verder, maar in tegenstelling tot veel andere planten die een paar seizoenen overleven kunnen asperges meer dan 20 jaar worden.
Dit is geweldig, want daardoor kun je eenvoudig een deel van de tuin of een half bed reserveren voor de asperges.
Je kan asperges rechtstreeks in het groeibed zaaien, maar mijn aanbevolen manier om ze te kweken is om één- of tweejarige planten te kopen. Reden hiervoor is dat volgens mij het succespercentage hoger is en de tijd tot de plant asperges begint te produceren een stuk sneller is.
Een aspergeplant kost ongeveer €1,5 à €3 per stuk.
Er zijn twee methodes om asperges te planten:
Zoals ik het noem de “gat-in-de-grond”-methode en de klassieke sleufmethode.
Bij de klassieke grondmethode maak je gewoonweg een gat in de grond, zoals je zou doen voor een normale plant, en plant de groeiwortel.
De methode die de meeste mensen gebruiken en die ik ook zou aanraden is de toch de “geulmethode”: Je maakt een geul in de grond, vult deze met compost en de aspergewortel leg je hier bovenop op een afstand van ongeveer 30 centimeter uit elkaar zodat ze aan alle zijden makkelijk kunnen wortelen.

 

2. Geduld

Het duurt het enkele jaren voordat de asperges vast en sterk genoeg zijn om ze regelmatig te kunnen oogsten. Afhankelijk van hoe oud de plant was op het moment dat het geplant werd. Het kan 2 tot 4 jaar duren om alvorens je de asperges kan oogsten om te eten.
Ok, je kunt ze hier en daar wat bijsnoeien of eens een klein stukje proberen, maar je moet de aspergeplant laten groeien als een sierteelt en deze delicate varensoort in de moestuin een paar jaar laten “groot worden” voordat je het gebruikt als een keukengroente

3. Formaat

Asperges groeien echt snel. Laat ze opgroeien tot de dikte van een potlood, dat formaat is eigenlijk al prima. Maar de beste maat is ongeveer zo groot als je pink. Probeer de asperges te snijden rond de 18 centimeter, laat ze zeker niet veel groter worden.

4. Laat de plant aansterken

Nadat je enkele maanden hebt genoten van je eigen organisch gekweekte asperges, die zeer rijk aan voedingsstoffen zijn, laat je de plant het best verder groeien.
Waarom hoor ik je al denken. Wel, omdat het een prachtige plant is, maar de belangrijkste reden is omdat de plant opnieuw zou kunnen aansterken tegen het einde van de zomer.
Op die manier zal de plant sterk en gezond zijn als de winter begint.
Het loof zal afsterven en de energie zal worden overgebracht naar de wortel.
De plant heeft een massief wortelsysteem dat tot een diepte van één meter in de grond kan gaan. De opslag van de voedingsstoffen in de wortel zal het volgend seizoen zorgen voor een boost om opnieuw van start te gaan.

5. mulchen

Misschien krijg je wel S-vormige of gebogen asperges als ze zich een weg naar boven zoeken, maar laat dat geen zorg zijn. Dat kan je simpel oplossen door een centimeter of 6 te gaan mulchen.
Dit zal helpen om het vocht vast te houden en beschermt het wortelgestel tegen plotse temperatuurschommelingen.
ik vind het het leukste om het afgestorven loof te recyclen als mulch
Wat ook kan helpen is om vlak voor het groeiseizoen met compost een rijke grond aan de plant te geven aan, eventueel zelfs gecombineerd met organisch bloedmeel.

Asperges worden in geulen geplant die we later ophogen en afdekken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: