Het vereist geen voorbereiding, het is makkelijk in te nemen en snel. Meteen bevredigend, maar het laat je hunkeren naar meer.
Op die manier kan je zowel een zak chips als een sociaal netwerk omschrijven.
Beide “feeds” hebben veel gemeen, en geen van beide is noodzakelijkerwijs goed voor u.

Een recent rapport toont dat meer en meer volwassen gebruikers een pauze nemen van Facebook. Het deed me denken aan de analogie met junk food. Gaan mensen echt op  sociaal dieet?
3,1 miljard mensen maken wereldwijd gebruik van sociale media. 210 miljoen van hen hebben te maken met een internet of sociale media verslaving.
De toegankelijkheid van mobiele technologie en sociale media is dus klaarblijkelijk niet zonder gevolgen gebleven. Uit een onderzoek in 2018 bleek dat tieners die 5 uur per dag gebruik maken van hun smartphone bijna twee keer zoveel kans hebben om depressieve symptomen te vertonen dan zij die slechts 1 uur op hun smartphone swipen.
Interessant is dat de relatie tussen overmatig mobiel gebruik en depressie sterk lijkt te zijn gekoppeld aan het geslacht, met 58% meer vrouwen dan mannen die depressieve symptomen ervaren.

Hoe kunnen we een verslaving aan sociale media herkennen?

 1. Veelgebruiker
  Je denkt continue over sociale media of hoe je het moet gebruiken en je hebt een continue drang om dingen te delen. Dit kan resulteren overmatig dingen gaan delen. In een tijd van privacy komt over-delen voort uit te veel zeggen en vervolgens spijt hebben van wat we hebben gezegd. Degenen die last hebben van een sociale media verslaving hebben moeite om juist te beoordelen wat geschikt of ongepast is om te posten.
 2. Drang naar meer
  Je voelt een drang om je sociale media steeds vaker te gebruiken. Een knagend gevoel om continue te moeten controleren op nieuws-updates of reacties op uw eigen berichten, vaak komt die drang op telkens wanneer u niet weet wat u moet doen.
  Met andere woorden, de standaardkeuze voor uw vrije tijd is om op sociale media te zitten. Zo zijn er veel mensen die hun Facebook op de achtergrond open laten staan en om de paar minuten wisselen tussen werk- of klasopdrachten naar de Facebook-pagina. Zelfs wanneer ze buiten met een vriend van een drankje genieten, logt men nu en dan in op de Facebook-app op de smartphone tijdens korte momenten van stilte.
  Onlangs zat ik in het restaurant van een vriend van me en keek even rond.
  De lichten waren wat gedimd en het enige wat ik zag waren door een scherm verlichte gezichten aan ELKE tafel. Blijkt dat de meeste gestelde vraag in het restaurant is: “Wat is de WiFi code” …
 3. Vluchtgedrag
  Als je last hebt van dit soort vluchtgedrag gebruik je je sociale media om persoonlijke problemen te vergeten. Een aspect van een verslaving is het vermogen om het gedrag te gebruiken als een psychologische ontsnapping aan andere problemen.
  Iemand kan bijvoorbeeld werk- of relatieproblemen hebben en de verslaving wordt een handige manier om de onderliggende stress, veroorzaakt door het probleem, tijdelijk te kalmeren. Op die manier is de gebruiker afgeleid in wat hij of zij aan het doen is. Voor verslaafden kan het aanzienlijk langer duren om eenvoudige taken uit te voeren of misschien klagen sommige vrienden wel dat ze niet genoeg aandacht besteden aan hen.
 4. Afkick
  Je wordt rusteloos of onrustig als je sociale media niet kan of mag gebruiken. Wanneer we het hebben over bijvoorbeeld een Facebook-verslaving, zou je je angstig kunnen voelen als je geen toegang hebt tot je sociaal netwerk.
  Mensen die verslaafd raken worden rusteloos of voelen zich depressief wanneer ze gedwongen worden om hun sociale media aan de kant te laten liggen.
  Vergeet daarbij niet de fantoomtrillingen die je kan ervaren. Ooit al eens gehad dat je je smartphone voelt trillen in je broekzak terwijl die op tafel ligt?
 5. Trop is teveel
  Soms gebruikt men sociale media zo vaak dat het een negatieve invloed op je real life relaties krijgt.
  Als je gewend raakt aan communicatie op Facebook via berichten, foto’s en berichten delen, opmerkingen plaatsen en anderen ‘leuk te vinden’, kan het tot een moment komen dat je online socialer kunt communiceren in plaats van offline (in de echte wereld dus). Je wordt te afhankelijk van je sociale media om aan je sociale behoeften te kunnen voldoen.
  Dit gedrag kan zodanig ongezond worden dat je je ongemakkellijk begint te voelen bij persoonlijk contact. Persoonlijk contact vraagt immers veel meer dan online communicatie. Daar komt non-verbale communicatie namelijk om de hoek kijken.

In eerste instantie klinkt verslaving aan sites als Facebook en Instagram niet erg serieus. Veel mensen nemen de term ‘verslaafd’ vrij licht in de mond, maar gedragsverslavingen, zoals verslaving aan sociale media, kunnen echt wel ernstig zijn.
Vaak is iemands verslaving gecorreleerd met andere internettoepassingen zoals online gamen of sexting.

Nadenkertje als bonus: Hoe lang is het geleden dat je nog eens op een bankje in park zat en gewoon zat rond te kijken?

5 gedachte over “Sociale media junk”
 1. ik ben een GSM- gebruiker, en geen smartphone lover, en …. dat bevalt me prima ! Ik hoef al het ‘nieuws’ niet onmiddellijk te weten.

  1. 100% gelijk Patrick. De gewenning die er is om continue en snel op de hoogte te willen zijn is volgens mij een gevaarlijk iets.
   Dat is ook de reden waarom er zoveel “fake news” de ronde doet. Mensen nemen zaken snel voor waar aan, zonder even verder te denken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: