Voor wie met een moestuin wil beginnen kan het soms moeilijk zijn om de eerste stap te zetten. Laat het een geruststelling zijn dat een moestuin geen raketwetenschap is, maar dat we over sommige dingen toch een nadenken.
Onderstaand zie je 6 tips voor de startende moestuinier.

 1. Start niet te groot.
  De uitspraak “overmoed komt voor de val” is hier zeker van toepassing. Het is eenvoudiger om op een kleine oppervlakte of zelf in potten te starten om zo ervaring op te doen en alles goed onder controle te kunnen houden.
  Ik weet dat de drang om groot en veel soms groot is. Zeker in het begin, maar denk eraan dat alles onderhouden moet worden. Zoals je weet ben ik geen fan van stress, laat het dus ook in de moestuin niet zo ver komen.
 2. Ga voor het juiste materiaal.
  Veel starters hebben de neiging om direct allerhande materiaal aan te kopen om hun droomtuin aan te leggen. Zo ook wijzelf 🙂
  Toch blijkt achteraf dat je met relatief weinig aan de slag kan. Wat je zeker nodig hebt om degelijk te kunnen starten is een hark, een spade, een schoffel, handschep en een snoeischaar.
 3. Ga niet direct voor “speciaal”
  Mijn advies hier is om niet direct te beginnen met bijvoorbeeld bloemkolen, pastinaak of ananas.
  Wat ik wel zou aanraden is pompoen, uien, aardappel, … Dat zijn relatief eenvoudige groentes die ook snel resultaat geven. Met snel bedoel ik hier niet in tijd, maar wel in zien dat er iets groeit. Het zijn tevens groenten die je gerust even uit het oog mag verliezen.
 4. Ga onkruid direct te lijf.
  Beter 3 keer per week een half uur schoffelen, dan om de twee weken een halve dag. Dit voor verschillende redenen: Onkruid wieden is niet leuk, het groeit sneller dan jij kan schoffelen en als het in zaad komt ben je helemaal de pineut.
  Ik heb zelf gemerkt dat het het eerste jaar wat zoeken is naar hoeveel tijd een moestuin nu precies van je vraagt.
  Paden en dergelijke kan je natuurlijk mulchen met bijvoorbeeld boomschors om het makkelijker onkruidvrij te houden.
 5. Denk na
  Denk goed na of je in volle grond of in moestuinbakken of zelfs in potten wil tuinieren. De bakken en potten hebben als voordeel dat ze eenvoudiger onkruidvrij zijn te houden, anderzijds heb je naar mijn mening in volle grond meer vrijheid om te telen.
  Maak ook een degelijk teeltplan en hou rekening met wisselteelt.
  Even rekening houden met welke planten je naast elkaar plaatst kan je veel onheil besparen. Door te combineren zorg je dat ziektes minder kans krijgen.
 6. Koop planten ipv zaaien
  Veel planten zijn op het juiste moment gekweekt te koop in de winkel. Maak er gebruik van. Er zullen mensen zijn die nu de wenkbrauwen fronsen, maar volgens mij is het -zeker het eerste jaar- geen schande om gekochte planten te gebruiken. Je hebt sneller resultaat en je hebt geen problemen met niet opkomende of omvallende plantjes.
  Tegenwoordig kweken we zelf de meeste plantjes op, maar bij problemen of om een voorsprong te kunnen nemen worden ook hier soms nog planten gekocht.

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

Een gedachte over “6 tips voor de startende moestuinier”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: