16 tips voor kweken in potten


1.
 Als algemene regel geldt dat planten met dunnere bladeren meer water nodig hebben en dat planten met dikkere bladeren dan weer minder water nodig hebben.

2.  Overweeg om dwergsoorten te kweken. Deze doen het meestal goed in potten.

3.  Knoflook, prei en sjalot zijn ideale planten om in potten te kweken. Ze hebben relatief weinig insect- en ziekteproblemen.

4.  Potten moeten de juiste maat hebben om de planten te laten overleven.

5.  Gebruik donkergekleurde potten. Donkere potten warmen sneller op en houden de warmte beter vast.

6.  Zaai zuinig in je potten.

7.  Plan vooruit bij het planten van een boom in een pot. Bedenk hoe groot het boompje door de jaren heen zal worden en of de gekozen pot het juiste formaat heeft. Ikzelf plant weinig tot geen boompjes meer in potten. Onze oogst was niet geweldig.

8.  Mulchen rondom de planten voorkomt waterverlies! Gebruik mulch als de hele dag in volle zon staan.

9.  Mix organische meststoffen met een langzame afgifte met je potgrond om ervoor te zorgen dat de planten het hele seizoen voldoende voeding hebben.

10.  Inheemse planten zijn onderhoudsarm. Gewoonweg omdat ze aangepast zijn aan de huidige omstandigheden.

11.  Bewateren doe je het best ’s ochtends vroeg of bij zonsondergang, het vermindert waterverlies door verdamping.

12.  Plant laag groeiende bloemen aan de buitenrand van je potten. In het midden plant je hogere (groente-)planten. Dat geeft ook visueel een mooier effect!

13.  Vergeet niet dat voedingsstoffen wegspoelen uit de pot telkens als je water geeft. Let daarom goed op eventuele tekenen van tekorten aan voeding en mest bij wanneer nodig.

14.  Als de potten op de grond in een opvangschotel staan zullen ze niet zo snel leeglopen. Let wel op, ik heb al ondervonden dat planten die continue met natte voeten staan het ook niet goed doen. Op termijn gaan de wortels rotten

15.  Blijf bij het vullen van de potten tot op een centimeter van de bovenrand om ruimte te geven voor bewatering.

16.  Als je erwten gaat kweken in een pot, pluk ze dan regelmatig; het moedigt de plant aan om er meer van te produceren.

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.

One thought on “16 tips voor kweken in potten

Geef een reactie