1.
  Als algemene regel geldt dat planten met dunnere bladeren meer water nodig hebben en dat planten met dikkere bladeren minder water nodig hebben …

2.  Overweeg om dwergsoorten te kweken. Deze doen het veelal goed in potten.

3.  Knoflook, prei en sjalot zijn ideale planten om in potten te kweken. Ze hebben relatief weinig insect- en ziekteproblemen.

4.  Planten moeten de juiste maat hebben om in potten te kunnen overleven. Ook de pot heeft de correcte afmeting nodig.

5.  Gebruik donkergekleurde potten in ons klimaat. Donkere potten warmen sneller op en houden de warmte beter vast.

6.  Zaai zuinig in je potten. Tevens is dit een geweldige manier om uw tuinbudget te vergroten 😉

7.  Plan vooruit bij het planten van een boom in een pot. Bedenk eens hoe groot het door de jaren heen zal worden en of de door u gekozen pot groot genoeg is om dit te ondersteunen. Ikzelf plant weinig tot geen boompjes in potten. Onze ervaring was niet geweldig daarmee.

8.  Mulchen voorkomt waterverlies! Gebruik mulch als uw planten watergevoelig zijn of als ze de hele dag in de volle zon staan.

9.  Mix organische meststoffen met een langzame afgifte met je potgrond om ervoor te zorgen dat de planten het hele seizoen voldoende voeding hebben.

10.  Inheemse planten zijn onderhoudsarm. Gewoonweg omdat ze aangepast zijn aan de huidige omstandigheden.

11.  Bewateren doen we het best ’s ochtends vroeg of rond zonsondergang, het vermindert het waterverlies door verdamping en eventuele verbranding door de hitte.

12.  Plant laag groeiende of in bloei staande bloemen aan de buitenrand van je potten. In het midden plant je hogere planten. Het is praktischer en het geeft ook visueel een mooier effect!

13.  Vergeet niet dat voedingsstoffen wegspoelen uit de grond telkens als u water geeft. Let daarom goed op eventuele tekenen van tekort aan voeding en mest bij wanneer nodig.

14.  Als de potten op de grond in een opvangschotel staan zullen ze niet zo snel leeglopen. Let wel op, ik heb wel al ondervonden dat planten die continue met natte voeten staan het ook niet goed doen.

15.  Blijf bij het vullen van de potten tot op een centimeter van de bovenrand om ruimte te bieden voor bewatering.

16.  Als je erwten gaat kweken in een pot, ga die dan regelmatig gaan plukken; het moedigt de plant aan om er meer van te produceren.

 

Help ons gerust een handje door dit artikel te delen via je sociale media (via de knoppen onder dit artikel) of laat gerust een reactie achter.
3 gedachte over “16 tips bij het kweken in potten”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: