Voordeel van verhoogde bakken

Verhoogde bakken zijn al eeuwen in gebruik. Vaste bakken, enkele centimeters boven het grondniveau die net breed genoeg zijn om met één arm over te steken, zijn een ideale manier om groenten en klein fruit te laten groeien. In dit artikel gaan we in op het voordeel van verhoogde bakken.

Oorsprong van bedden en rijen?

Verschillende groenten kunnen worden gegroepeerd op één bed
De grond wordt nooit belopen en blijft zo los. Het idee om planten in rijen te laten groeien begon toen het paard en de ploeg ruimte nodig hadden tussen de rijen om op grote schaal gewassen te verbouwen. Rijafstanden waren 24 tot 36 centimeter uit elkaar om trekpaarden en ploeg te kunnen laten passeren. Uit gewoonte, hebben veel moestuiniers deze manier van werken overgenomen. Echter, het bewandelen aan elke kant van een rij kan aan het einde van een groeiseizoen een sterk compacte bodem vormen.

plowing_with_a_horse_drawn_plow_-_nara_-_285460
Toen paard en ploeg hun intrede deden werden groenten in rijen gekweekt.

Verhoogde bedden kunnen uiteenlopen van een eenvoudige rechthoek in een meer uitgebreide bed omlijst met hout of stenen.
Hoewel duurder en tijdrovender om te bouwen, zullen permanente constructies de grond beter op zijn plaats houden tijdens zware regenval.

Voordelen van verhoogde bedden

Ik heb ondervonden dat het in sommige gevallen mogelijk is om meer opbrengst te krijgen in bakken dan in volle grond. Bijvoorbeeld wortelen, uien en sla kunnen op kortere afstand gezaaid worden zonder noemenswaardig problemen, mits het beter opvolgen van de groei.

Compost en (kunst)mest worden alleen verspreid over de bedden en niet verspild op de paden.

Grote hoeveelheden planten in de bak houden het onkruid onder controle. Paden worden bedekt met mulch om zo onkruid weg te houden. De noodzaak om vaak te wieden in de tuin is daardoor niet nodig.

Vooral bij de stadstuinier zijn de verhoogde bakken populair. Verhoogde bakken hoeven zeker en vast niet altijd een hoge constructie te zijn. Ikzelf gebruik “verhoogde” bakken die een 15-tal centimeter boven de grond uitkomen.

Nadelen van verhoogde bakken

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn natuurlijk. In vergelijking met kweken in volle grond moet je meer water geven omdat de bakken sneller opdrogen. Dat kan je oplossen door gebruik te maken van een bewateringsysteem, maar dat geeft dan soms weer andere problemen.

Je bent natuurlijk ook beperkt tot de afmeting van je bakken. Vooral in vierkante bakken kom je al snel in de problemen om de juiste plantafstanden aan te houden. Daardoor hebben veel moestuiniers (ook ik) de neiging om in bakken de planten te dicht opeen te zetten, wat dan weer kan resulteren in meer ziekten en plagen op de planten.

One thought on “Voordeel van verhoogde bakken

Geef een reactie