Keeping up with the Joneses


We zijn allemaal bekend met de uitdrukking “het gras is groener aan de overkant”, maar we begrijpen misschien niet hoe diep het zit ingebakken in ons concept van rijkdom en succes.

Op regelmatige basis gebeuren er peilingen om te bepalen: “Wat is de kleinste hoeveelheid geld die een gezin van vier nodig heeft om normaal te kunnen leven in deze huidige tijden?”
Uit onderzoek blijkt dat de antwoorden van de ondervraagden evenredig omhoog gaan met hun inkomen. Met andere woorden: een gezin met een lager inkomen heeft een lagere behoefte aan budget en omgekeerd.
In een ontwikkeld land als het onze speelt het begrip ‘relatieve welvaart’ en ‘relatieve armoede’ een enorme rol.

Ongetwijfeld is er ook echte honger en armoede in ons land, en dat wil ik niet zeker en vast niet minimaliseren. Maar in de middelste en hogere sociaaleconomische klassen hebben mensen de neiging om naar anderen te kijken om te bepalen of ze al dan niet succesvol zijn.
In het engels noemen ze dit fenomeen “Keeping up with the Joneses”, vrij vertaald: “De familie Janssens bijhouden”
Studies tonen aan dat de meest opvallende manier waarop geld geluk beïnvloedt wel degelijk negatief is!
We zien dat de zeer rijken een lichte verhoging van geluk ervaren vanwege hun verhoogde superioriteit.
Gezien het feit dat de toename van het geluk dus gering is, en dat de rijken een klein deel van de totale bevolking vormen, is de neiging om geld als vergelijkende factor te bekijken in het algemeen fout.

Keeping-up-with-the-Joneses_-Illustration-by-Allan-Sanders

Gezien onze neiging om onze eigen inkomens te vergelijken met wat anderen hebben, voelen we ons alleen maar beter als we stijgen ten opzichte van degenen met wie we onszelf vergelijken. Die vergelijking kan gebeuren met de buren, je schoonzus, je collega of éénder wie.
Door deze vergelijking te maken wordt de ontwikkeling van rijkdom beschouwd als een wedstrijd waarbij uw winst gelijk staat aan mijn verliezen en vice versa.

Laat bovenstaande gerust even inwerken:
Uw winst staat gelijk aan mijn verlies

Het komt er dus op neer dat we proberen naar de top van de ladder te klimmen op de rug van degenen met wie we omgaan, en daarbij offeren we veel op van wat ons echt gelukkig zou maken.
Deze typisch menselijke neiging om hun rijkdom te vergelijken en hun plan aan te passen naar wat ze zien heeft als gevolg dat de klepel tussen werk en privé, steeds meer naar werk door slaat. Immers, als we een (werk)pauze nemen, zullen de mensen waarmee we onszelf vergelijken in de race, bij onze terugkeer, verder staan.
Zolang het een “jij wint, ik verlies” scenario blijft zal de relatie met de andere gespannen blijven en dit terwijl we elkaar blijven duwen in de richting van een steeds groter onevenwicht.

Ook in verschillende landen zien we een verschillende opvatting. Zo is de gemiddelde Amerikaan van mening is “Als je iets hebt, toon het”, terwijl de gemiddelde Zwitser de mening heeft “Als je iets hebt, verberg het”. We kunnen dus concluderen dat het een idee is die niet ingebakken zit in onze natuur, maar veeleer een idee dat groeit door de samenleving.

We mogen natuurlijk niet vergeten dat dit een systeem is die zichzelf in stand blijft houden. Als jij kijkt naar de buren en ze probeert “in te halen” dan herhaalt deze reactie zich opnieuw bij de buren.
Als tip kan ik geven om jezelf niet te vergelijken met je buren, maar wel met je grootouders. Je zal merken dat je het merkelijk beter hebt dan je grootouders. Kans is groot dat die zelfs nog geen stromend water hadden 😉

 

 

1 reactie

  1. Pingback: De val van tevredenheid – eigenmoestuin.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: