10 fouten om te vermijden in de moestuin

Het kweken van je eigen groenten en kruiden is een leuke manier om je gezin te voorzien van verse groenten.
Maar helaas gaan er soms zaken mis. Hier is een lijst met zaken die je beter kan vermijden om de moestuin in topvorm te houden.

Of je nu twee of twintig jaar tuinier bent, fouten in de tuin zijn onvermijdelijk. Er zijn echter enkele fouten die gemakkelijk kunnen worden vermeden. Door die fouten te vermijden, kan de oogst van dit jaar wel eens je beste oogst worden.

1. Te vroeg planten

Tegen de tijd dat de lente eindelijk is aangebroken, begint het te kriebelen. Op dat moment willen de meeste tuiniers, ook ik, graag terug naar de tuin. Maar, we leven in een klimaat waar de temperaturen ook in het voorjaar nog onder het vriespunt kunnen dalen. Vermijd om te vroeg van start te gaan met gevoelige zaden zoals tomaat, komkommer, meloen, aubergine en pepers. Deze groenten moeten onder bescherming blijven tot de nachtelijke temperaturen minimaal 12 graden Celsius blijven. Als je ze toch wat voorsprong wilt geven, plant ze dan in een kweekbak, onder een cloche of een serre.

2. Planten te dicht planten

Sommige bladgroenten, zoals spinazie, rucola en boerenkool, groeien niet graag dicht op elkaar. Om de moestuin in topvorm te houden plant je ze best niet te dicht bij elkaar. Tomaten, bijvoorbeeld, hebben een goeie luchtcirculatie nodig om gezond te blijven. Zorg er voor dat ze, volgroeid, minimaal 50 cm uit elkaar staan. Als je ze te dicht op elkaar plant, is de kans groter dat uw planten worden getroffen door problemen zoals schimmel. Andere groenten die een beetje meer ademruimte nodig hebben, zijn broccoli, bloemkool, aubergine, suikermaïs, aardappelen en paprika’s. Denk er ook aan om bepaalde soorten niet bij elkaar te zetten. Ook daardoor vermijd je risico op ziekte.

3. Te veel of te weinig water geven

Consistent water geven is essentieel voor een goede oogst. De meeste gewassen doen het prima als ze ongeveer een 25 millimeter water per week krijgen. Koop eventueel een regenmeter om de regenval te meten en gebruik een druppelsysteem. Planten die niet voldoende water krijgen zullen duidelijke tekenen van verwelken en gele bladeren vertonen. Ook de vruchten zullen klein of misvormd zijn.

Groenten die te veel water krijgen zullen over het algemeen goed doen zolang je grond goed afvloeit. Hoewel meloenen en tomaten kunnen barsten als het water geven niet correct verloopt.

water
Correct bewateren is één van de belangrijkste aandachtspunten.

4. Onvoldoende zon

Groenten en kruiden hebben minimum zes uur direct zonlicht nodig om goed te presteren. Sommige bladgewassen zoals sla en spinazie kunnen wel in halfschaduw worden gekweekt. Als je geen zonnig stuk grond hebt voor een traditionele moestuin, probeer dan te tuinieren in bakken of potten die je kunt verplaatsen om te kunnen profiteren van de zon die je hebt en zo de moestuin in topvorm te houden.
Groenten geteeld in schaduwrijke omstandigheden produceren over het algemeen geen vruchten, of als ze toch een iets produceren, is het kleiner en minder smaakvol dan in de volle zon.

5. Vergeten om de grond te verbeteren

Een goede bodem is de sleutel tot het succes in elke moestuin. Groenten zijn grote verbruikers. Dus als je je grond niet bewerkt met enkele centimeters compost, mest of bladcompost, zullen je gewassen het waarschijnlijk niet zo goed doen.
De beste tijd om je bodem te verbeteren is in het vroege voorjaar, direct nadat het is uitdroogt. Neem een handvol grond in je hand en knijp het in je handpalm. Als de grond een dikke massa vormt, is het nog steeds te nat om in te werken. Als het zijn vorm vasthoudt maar gemakkelijk uit elkaar, is hij klaar om van start te gaan. Leg enkele centimeters organisch materiaal op het perceel en werk het in.

6. Onkruid laten overnemen

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat onkruid je gewassen zal gaan verstikken. Het wordt een gevecht met de andere planten om vocht en voedsel in te pikken.
Maar, wist je dat sommige onkruidzaden tientallen jaren in de grond kunnen blijven zitten? Daarom is het erg belangrijk om onkruid te verwijderen zodra je ze de kop ziet opsteken.


Als je slechts één onkruidje toelaat om te groeien en in zaad te komen, zal je merken dat je jarenlang tegen hetzelfde probleem aanloopt.
Om onkruid op een afstand te houden begin je met het uitspreiden van mulch over de grond. Vermijd vooral het gebruik van chemische herbiciden, vooral in een ecologische (voedsel)tuin!

brandnetel
Brandnetels kunnen snel gaan overwoekeren

7. Het verkeerde planten

Het loopt snel uit de hand als het gaat om het kweken van groenten en kruiden. Soms hebben we het romantisch beeld van het oogsten van grote manden met heerlijke, verse producten. Dat idee kan je verleiden om gewassen te planten die je eigenlijk niet echt lekker vindt.
Als je kinderen geen groene bonen eten , plant ze dan niet. Gebruik dan die ruimte in je tuin om groenten te laten groeien waar iedereen van kan genieten. Of leer ze groene bonen te eten 😉
Er is geen enkele reden om alles wat je in de zadencatalogus ziet te laten groeien. Als je echt alleen wat tomaten, sla en paprika’s eet, kweek ze dan!


8. Je gewassen laten verhongeren

Groenten zijn niet magisch; ze produceren geen vruchten op zichzelf en groeien niet zonder de juiste voeding. Meststoffen met langzame afgifte, zoals koemestkorrels, zijn ook nuttig en zullen uw planten tot 90 dagen voeden. Verdeel de korrels simpelweg rond de planten volgens aanbeveling op de verpakking. Elke keer dat het regent krijgen de plantjes wat fastfood.
Let er wel op dat je je planten niet gaat overbemesten. Sommige gewassen zoals tomaten zullen meer blad dan fruit gaan produceren als ze te veel stikstof krijgen.

9. Geef onvoldoende ondersteuning

Nee hoor, geen paniek. Diepgaande gesprekken met je groenten zijn niet nodig. Maar, groenten zoals tomaten en komkommers doen het goed wanneer ze kunnen klimmen. Met ondersteuning voorkom je dat de vruchten de grond raken. Maak gebruik van tomatenspiralen, hekkens, draad, stokken of wat je maar kan vinden. De steunen helpen om de gewassen gezonder te houden en zorgen voor een betere luchtcirculatie. Ook blijven de vruchten gezonder en properder doordat ze niet in de aarde liggen.

10. Geef plagen geen kans

Hou insectenplagen op een afstand door je gewassen minstens één keer per week te inspecteren. Neem een paar minuten de tijd om zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren te bekijken. Merk je een plaag? Dan kan je die zo snel mogelijk verwijderen Maar helaas gaan er soms zaken mis. Hier is een lijst met zaken die je beter kan vermijden om de moestuin in topvorm te houden. Zodra een ziekte voet aan de grond krijgt, duurt het niet lang eer het ontploft en een volledig gewas gaat vernietigen.
Hou er rekening mee dat de meeste insecten alleen een bepaald soort gewas aanvallen. Als je geen schade aan je tomaten ziet, kan je courgettes op een paar meter afstand wel worden aangevallen.
Het goeie nieuws is dat de meeste plagen kunnen worden uitgeroeid. Waakzaam zijn en met de hand verwijderen is de boodschap. Vergeet niet om je handen te wassen alvorens je een andere plant aanraakt.
Maar, soms merk je dat je vecht tegen een gans leger van plagen. Gebruik dan een biologisch bestrijdingsmiddel om te spuiten op je gewassen.

Geef een reactie