Site pictogram Eigen moestuin

Waarom we allemaal zouden moeten tuinierenIk adviseer iedereen die op zijn eigen grond voedsel kan verbouwen om dit te doen of in ieder geval zich stilaan voor te bereiden om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden omdat ik vrees dat er nog moeilijke tijden zitten aan te komen …

Politici blijven bij hoog en bij laag volhouden dat er niets aan de hand is, maar in plaats van problemen op te lossen worden de problemen “verschoven”.
Het mooiste voorbeeld hiervan is de zo mooi genoemde tax-shift.
Let voor op het woord “shift”. Dit is niets meer of minder dan een verplaatsing van belastingen. Met andere woorden: We betalen niet minder belastingen, we betalen ze op een andere plaats.
Doel van deze tax-shift was een conservatieve belastingverlaging voor mensen met een laag en gemiddeld inkomen en een snoepje voor gepensioneerden.
Ook hebben belangrijke belastinghervormingen gekend doormiddel van een BTW-verhoging op energie, water en afvalverwerking.

Met het huidige risico op een stagnerende loongroei hier in Vlaanderen in combinatie

Belastingdruk blijft stijgen

met de ongelooflijke stijging van de kosten in levensonderhoud wordt de zogenaamde “directe belastingbesparing” een beetje triviaal.
Natuurlijk is het altijd goed om meer van je eigen zuur verdiende inkomsten terug te krijgen in plaats van ze te schenken aan de belastingambtenaar; echter, met een Nationale Schuld in België van om en bij de € 455 miljard (en stijgende), zal de regering het geld snel genoeg proberen terug te halen waar het te vinden is.

Hoewel je een paar euro extra hebt, zou ik die €10 per week (van de tax-shift 2019) in iets stoppen om je eigen huis productiever te maken voor het produceren van je eten.
Zoals het kopen van een paar kippen voor eieren, zaden om groenten te laten groeien, verhoogde tuinbedden, en misschien zelfs een paar fruitbomen als je er de ruimte voor hebt.
Zelfs als je in een appartement woont en een balkon hebt dat voldoende zonlicht heeft (minstens 6 uur per dag), kan een kleine moestuin (in bakken) met salade en kruiden al een flinke besparing opleveren als je deze op lange termijn bij elkaar optelt.

Ik deel het optimisme van de regering niet . Ik zie alleen de verhoging van kosten in levensonderhoud, bevolking en witteboordencriminaliteit, gecombineerd met lage loongroei, minder voltijdse arbeidsmogelijkheden, wegen en infrastructuurbeloften die nooit af geraken, en een lage moraal voor de gemiddelde Jan met pet.
In een land met 7 kerncentrales, waarvan er op een gegeven moment ééntje in werking is, waar je blij bent als de trein überhaupt komt en waar je met wat geluk je auto niet “perte-totale” rijdt in de putten op de ring rond Brussel kunnen we stilaan spreken van een verwarrende rotzooi die België dieper en dieper in de schulden laat zakken, drie niveaus van een overheid die ons belasten, en grote bedrijven die continue manieren vinden om ons meer te laten betalen voor essentiële dingen.

Een productieve voedseltuin in de achtertuin met een paar kippen is misschien de enige buffer die we hebben als de onvermijdelijke grote ‘S***’ toeslaat.
Ondanks de recente positieve verhalen over de economie, ben ik niet overtuigd dat het effectief beter gaat, maar wie ben ik.
Tenzij, natuurlijk, onze politici het land voorop beginnen te stellen in plaats van hun eigen carrière, maar om één of andere reden twijfel ik eraan of dit ook effectief zal gebeuren.

Mobiele versie afsluiten