Als er iets is waar we over eens kunnen zijn is het wel dat de mogelijkheden om de communiceren de laatste jaren exponentieel gestegen zijn tegenover enkele jaren geleden.
In de huidige tijden hoeven we maar de smartphone te openen en we hebben keuzen uit onder andere Instagram, Whatsapp en Messenger.
Laat het nu net deze drie zijn die het monster van de communicatie vormen.

Nog niet zo heel lang geleden kocht je in het postkantoor of bij de kruidenier op de hoek een kaart die in een openbare telefooncel moest om te kunnen bellen.
De meeste mensen hadden wel een vaste telefoon, maar bellen of communiceren was dus enkel mogelijk als die persoon in de buurt van een vaste lijn was OF indien diezelfde persoon überhaupt z’n telefoon wou opnemen.
Tegenwoordig hebben we een evolutie gekend waarin communicatie niet meer weg te denken is dankzij de sociale media. Op zich geen verkeerde evolutie.
Let op dat ik bewust het woord “communicatie” gebruik en niet praten. Er is een trend aan de gang waarin we verschuiven van “praten” naar “communiceren”.
Ik durf regelmatig te stellen: “Er wordt tegenwoordig zodanig veel gecommuniceerd dat er niet meer gepraat wordt.”

Vage woorden als “veel sterkte”, “alles goed?” en een duimpje zijn schering en inslag geworden. Maar dit terzijde.

Facebook-baas Zuckerberg heeft het idee opgevat om de drie grote kanalen: Instagram, Whatsapp en Messenger één te maken.
Ok, achterliggend zou het één worden, voor de gebruiker zou er op zich niets veranderen. Het blijven aparte app’s.
Bedoeling is dat gebruikers van Messenger een bericht zouden kunnen sturen naar een Whatsapp gebruiker. Iets wat tot op heden nog niet mogelijk is.
Want zoals we weten is de mission statement van Zuckerberg: “Mensen de macht te geven om te delen en de wereld meer open en verbonden te maken.”

Laat ons even bekijken hoeveel gebruikers er zijn van deze app’s:

  1. Instagram:    6 miljoen
  2. Messenger:   1 miljard
  3. Whatsapp:    1 miljard
  4. Facebook:     2 miljard
Bron

Even rekenen:
Laat ons er van uit gaan dat de helft van de mensen alle 3 de applicaties, los van Facebook zelf, gebruiker is op alle drie de applicaties. Dat komt neer op 8,6 miljoen unieke gebruikers.
Dat wil zeggen dat Facebook, als eigenaar van de 3 applicaties, een rechtstreekse inkijk heeft op de communicatie van diezelfde 8,6 miljoen gebruikers.
Daarenboven hebben ze nog eens een rechtstreekse lijn in het leven van die andere 2 miljard Facebook gebruikers.
Als we weten dat we met 7,5 miljard mensen op deze wereld zijn, leert ons even snel narekenen dat Facebook een invloed kan hebben (of heeft) op 26% van de mensen.

Ik wil dan ook een pleidooi houden betreffende het feit dat Facebook en anderen een gigantische macht in handen hebben.
Niet enkel het feit dat ze gegevens verzamelen over ons leven en dat van iedereen rondom ons, ook al zit die niet zelf op deze sociale media. Want ja hoor, de algoritmes zijn zodanig opgesteld dat men automatisch kan linken wie bij wie is, hoe lang, waar en wanneer.

De reactie die men regelmatig hoort: “Ik heb niets te verbergen” of “Van mij mogen ze alles weten” zou correct kunnen zijn. Ware het niet dat er grof geld neergeteld wordt om onze data en al onze gegevens te kunnen gebruiken.

Een gedachte over “Het Zuckerberg communicatie-imperium”
  1. Ja, mee eens, maar mensen doen het zelf. Ze dumpen ook al hun prive-zaken vrijwillig in een cloud, dat is hetzelfde als je hele administratie op de stoep zetten, onbegrijpelijk dat mensen dat doen. Het interesseert ze gewoon niet denk ik.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: