Dat we allemaal wel eens iets op sociale media plaatsen weten we. Op zich is dat ook helemaal geen probleem, integendeel.
In deze moderne tijden kunnen we moeilijk ontkennen dat ze er is, en dat is ook helemaal niet nodig. Zoals jullie wel weten vind ik sociale media handig en interessant als men het correct gebruikt.


Toch is er in de laatste jaren zeer veel verandert op dat vlak.
Sociale media wordt eigenlijk niet meer gebruikt voor het doel waarvoor ze ooit werd uitgevonden: Contact houden met elkaar, communiceren en op de hoogte blijven.
Maar dat “op de hoogte” blijven neemt serieuze proporties aan.

Meer en meer is sociale media in de breedste zin van het woord een spervuur aan reclame en psychologische manipulatie geworden.
Zo erg dat de wereld er voor iedereen anders begint uit te zien.
Zelfs binnen hetzelfde gezin beginnen mensen een andere kijk op de wereld te kijken doordat algoritmes bepalen wat we wanneer zien en hoeveel we het te zien krijgen.
Als ik op een blauwe maandag op zoek ga naar groentezaden op het internet krijg ik online plots reclame te zien voor groentezaden en plantenkwekerijen en krijg ik op bijvoorbeeld YouTube video’s in m’n suggestielijst over zaden opkweken.
Als de algoritmes even van het padje af gaan krijg ik zelfs reclame over kweektenten en groeilampen voor van die speciale kruiden die je kan roken 😉
Ook hier wederom: Op zich geen probleem dat men inspeelt op mijn zoekopdrachten.

 

corruption-2727571_640

Onlangs kwam ik tot een andere bedenking.
Ik las een artikel in de krant over een welbepaalde Vlaamse politicus die een pot chocomousse cadeau deed aan iemand. Ik zocht wat meer info over deze lachwekkende actie op het internet.
Op mijn facebook wall kreeg ik plotsklaps een filmpje te zien van die meneer zijn partijvoorzitter die aan het roepen was is een kille witte gang met achter hem een veelzeggende slogan. Niet veel later een voorgesteld artikel over gele hesjes (je weet wel, die hesjes die verplicht in je wagen moeten liggen voor als je ergens in panne staat …).
Het mag dus duidelijk zijn dat de algoritmes ons wereldbeeld bepalen. Om niet te zeggen dat diezelfde algoritmes ons wereldbeeld proberen te manipuleren.

Maar! (en nu komt het) Als mijn buurman info zoekt over pakweg een partij die met gitaren liedjes staat te zingen rond een kampvuur. Dan krijgt mijn buurman vermoedelijk een artikel of advertentie te zien links georiënteerd is.
Mijn wereldbeeld zou in dit voorbeeld rechts zijn en deze van mijn buurman links. Onwetend zouden we lijnrecht tegenover elkaar kunnen komen te staan, simpelweg door een de manipulatie van een algoritme.

wereldbeeld
Ons wereldbeeld bepalen door wat we te zien krijgen

 

Wat zijn veel gebruikte methoden?

 • Afleiding creëren is de favoriete strategie van sociale media. Belangrijke informatie wordt niet opgemerkt in een groot aantal kleinere verhalen. Het internet loste dit probleem niet op: we schakelen onze aandacht voortdurend om naar grappige foto’s en flauwe moppen. Het enige verschil is dat we vandaag op zijn minst een keuze hebben: u kunt de informatie die u wilt ontvangen eenvoudig filteren om onbelangrijke informatie te voorkomen.
 • Overdrijf een probleem.
  Soms veroorzaakt een denkbeeldig of overdreven probleem zeer ernstige reacties vanuit de samenleving. In 2016 publiceerde de NASA een artikel waarin stond dat, als astrologie wetenschappelijk was, de tekens van de dierenriem hun positie zouden veranderen. Maagd zou bijvoorbeeld Leo worden. Cosmopolitan presenteerde dit als een wetenschappelijke ontdekking en beweerde dat 80% van de mensen hun sterrenbeeld zou moeten veranderen. Het artikel verspreidde zich zo snel dat NASA een intrekking van hun publicatie moest publiceren.
 • Geleidelijke strategie
  Om een ​​bepaalde mening te vormen, kunt u geleidelijk materiaal over het onderwerp publiceren. Deze strategie wordt gebruikt om een ​​afbeelding van een persoon, een product of een gebeurtenis te vormen. In de media in diverse landen worden bijvoorbeeld alleen bepaalde voedingsmiddelenmerken genoemd. Het meest positieve voorbeeld van het gebruik van de media voor promotie was waarschijnlijk de popularisering van roken in het midden van de 20e eeuw.
 • Strategie voor uitstel
  Om mensen te overtuigen om harde of impopulaire beslissingen te nemen, kunnen de (sociale) media ze presenteren als ‘pijnlijk, maar absoluut noodzakelijk’. En dan vertellen ze mensen dat deze beslissingen morgen moeten worden genomen, niet vandaag. Toekomstige beslissingen zijn gemakkelijker dan degene die je vandaag moet doen. Voorbeelden zijn onafhankelijkheidsreferenda of dictaturen in ontwikkelingslanden, gebaseerd op propaganda en autoritarisme*

*een politiek systeem dat gekenmerkt wordt doordat er is geen machtsdeling: de leider of de leidende groep verenigt alle machten in één hand.

 • Extreem lief doen
  Sommige advertenties gebruiken taal, argumenten, symbolen en intonaties voor kinderen. Dergelijke communicatie maakt mensen minder kritisch. Merken gebruiken de imperatieve vorm en ze streven naar de eenvoudigste gevoelens en impulsen. De media hebben een betuttelende toon omdat het zeker meer weet dan wij.
 • Meer emotie, minder denken
  Nieuws en emoties gaan altijd samen, en er is niets goeds aan. Emoties laten je de feiten niet kritisch en objectief waarnemen. Ze blokkeren het rationele deel van je brein. Dit leidt vaak tot een vervorming van de werkelijkheid.
 • Geen info geven
  De (sociale) media kunnen een samenleving manipuleren als de samenleving de technieken niet begrijpt. En dit gebeurt vanwege een gebrek aan opleiding. Chomsky dacht jaren terug al dat de toegang tot informatie heel anders was voor de elite en de gewone mensen. De tijden zijn echter veranderd en het digitale tijdperk biedt ons de kans om alle informatie te vinden die we nodig hebben. En opleidingsniveau kan hier geen factor zijn.
 • Mensen aanmoedigen om van middelmatige producten te houden
  De (sociale) media is gaandeweg gaan vertellen dat het cool is om dom, vulgair en grof te zijn. Daarom hebben we ook zoveel tv-programma’s, sitcoms, films met sequels en prequels, roddelbladen, enzovoort. Ze zijn niet alleen bedoeld voor recreatieve doeleinden, maar ook om de aandacht af te wenden van echt ernstige problemen.
 • Werken op het schuldgevoel
  Het doel van deze strategie is om mensen de schuld te geven van lokale en mondiale problemen. Mensen geven zichzelf de schuld voor oorlogen die door regeringen zijn gestart, niet zij. In 2014 ging een foto van een jongen die tussen de graven van zijn ouders lag, viraal. De foto werd gepresenteerd als een foto uit een oorlogsgebied. De foto was zelfs onderdeel van een project dat was gewijd aan liefde voor familieleden. De auteur van de foto was geschokt door de manier waarop het in de media werd gebruikt.
 • En dan de allerbelangrijkste: Weet meer over mensen dan zijzelf
  De media proberen vaak alles over iedereen te weten, maar ze gaan vaak over de grens. In 2005 werd het Britse tabloidnieuws betrapt op het afluisteren van beroemdheden, politici en zelfs leden van de koninklijke familie. De informatie die op deze walgelijke manier werd ontvangen, werd gebruikt om exclusieve artikelen te schrijven die veel lezers te zien kregen. De rechtszaken van beroemdheden en gewone mensen eindigden met de sluiting van de tabloid, die enorme bedragen aan compensatie moest betalen.

Is het allemaal wel echt?

75% van de online advertenties is nep en dat is inclusief sociale media. Sommige adverteerders gebruiken gefotoshopte afbeeldingen van zichzelf en beroemdheden om u te laten geloven dat ze succesvol zijn en sterk verbonden zijn met elkaar. Vervolgens proberen ze je een cursus- of conferentieticket te verkopen.
De vraag die je jezelf zou moeten stellen is: als deze adverteerders net zo succesvol zijn als ze beweren, waarom zouden ze dan uren aan training besteden als ze die tijd zouden kunnen investeren in de groei van hun miljoenenbedrijven?
Succesvolle CEO’s hebben het erg druk. Ze hebben geen tijd te verliezen met het proberen verkopen van een € 99-cursus.
Een propere website, smily face, sweet talk, flitsende huizen en auto’s, enz. Moeten je niet misleiden om je zuurverdiende geld weg te geven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: