Ik sta er steeds weer van te kijken als mensen dat ze zelfvoorzienend zijn zien als een dure hobby.

Ten eerste, één van de redenen dat mijn echtgenote en ikzelf meer zelfvoorzienend wilden gaan leven was om geld te besparen en niet om kosten te maken.
En ten tweede, ik kan het zelfvoorzienend zijn moeilijk een hobby noemen, het is een manier van leven.

Daarom volgen hier enkele tips om van nul je eigen homestead te starten

Ik kan er in komen dat bepaalde projecten om je homestead te starten duur kunnen zijn. In sommige gevallen is zonne-energie erg duur. Het kopen van land voor je eigen dieren is prijzig en tuingereedschap kent ook z’n prijskaartje. Maar wat sommige mensen niet zien, is dat veel manieren om je eigen homestead op te starten helemaal geen of weinig geld kosten.

 • Maak je leven simpel.
  Dit zou het eerste moeten zijn wat je doet als je zelfvoorzienend wil worden.
  Soms raken we verstrikt in het idee dat we altijd meer moeten doen, terwijl we in feite minder zouden moeten doen. Is er iets in je leven dat veel tijd, energie en geld vraagt en dat je zou kunnen verminderen of zelfs gewoonweg schrappen uit je leven?
  Misschien zijn je kinderen ingeschreven voor te veel activiteiten. Misschien ben je lid van een boekenclub, maak je lid van bijvoorbeeld de bibliotheek.
  Je kunt niet altijd meer en meer blijven opnemen in je agenda, soms moet je een paar dingen schrappen.
  Dus als je echt serieus bent over homesteading, besef dan dat het een verbintenis is van lange duur. Je raakt enkel gefrustreerd en vooral teleurgesteld als je probeert zelfvoorzienend te worden zonder iets anders weg te nemen uit je leven.

 • Maak zelfvoorzienende vrienden.
  Zelfvoorzienend zijn is aanzienlijk eenvoudiger als je een aantal vrienden hebt die hetzelfde willen. Omdat het leuk is om wat ondersteuning te hebben wanneer je het nodig hebt. Let op, ik ken enkele “homesteaders” die het helemaal alleen doen of hooguit met hun partner in een hut op een berg. Ikzelf zie veel meer in een samenwerking tussen bepaalde mensen. Ik heb mezelf ooit verdiept in het brouwen van wijn en bier. Een leuke bezigheid, maar niet mijn favoriet. Het moet je natuurlijk ook liggen wat je doet. Net zoals iedereen doe ik het éne al liever dan het andere.
  Waarom dan niet aankloppen bij iemand die leeft om bier en wijn te brouwen, terwijl je jezelf meer specialiseert in moestuinieren?
 • Stel vragen en leer
  De beste mensen om die vragen aan te stellen, zijn ervaren homesteaders.
  Weer, klimaat, dierenverzorging, wetten, enz. zijn dingen die het best worden beantwoord door iemand met ervaring.

 • Bewaar wat je kweekt.
  Het bewaren van voedsel is een kunst die stilaan verloren gaat. Er zijn een tientallen manieren om fruit, groenten, vlees, noten, enz te bewaren.
  Het gaat er over om te zorgen dat het voedsel wat je niet slecht wordt en zo verspilling te vermijden.
  Wat is een betere manier om geld te besparen dan manieren bedenken om alles te gebruiken wat je hebt?

  De 4 meest gebruikte manieren waarop ik voedsel bewaar zijn: inblikken, vacuüm, invriezen, drogen en bewaren in de koelkast.
  Je kunt materiaal om te conserveren lenen, maar bijvoorbeeld potten zul je toch moeten kopen, tenzij je iemand kent die je zijn extra potten wil geven. Je kunt een voedseldroger lenen, hoewel ik het gevoel heb dat voedseldrogers zichzelf betalen in de vorm van je gedroogde oogst.
 • Plan vooruit
  Ik heb soms van nature uit, de neiging om uit te stellen. Ik probeer niet in die val te trappen, maar het is een feit dat ik er waarschijnlijk voor eeuwig mee zal blijven worstelen :-).

  Als het gaat om zelfvoorzienend zijn kost het uitstellen geld, tijd en vooral problemen. Maak lijsten, maak een kalender, plan maaltijden en maak een vliegende start in de tuin. Hoe meer je plant, hoe beter je je tijd kunt beheren, en hoe meer geld je bespaart.
  Ok, je zal enkele sukkelaars tussen de planten hebben die je het leven zal moeten ontnemen als ze niet mee zijn met de groep, maar je zal je oogst en merkelijk zien verbeten.
  Laten we een extreem voorbeeld bekijken: bedenk eens wat een verschil het zou maken als je een heel jaar maaltijden zou kunnen plannen. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dit doet, maar gun me even het idee. Je zou je tuin kunnen plannen voor precies dat wat je nodig hebt. Je zou weten hoeveel van elk ding je moet bewaren. En je zou een hoop tijd kunnen besparen door niet continue te moeten nadenken over wat je nu weer eens op tafel moet toveren.
  Nu weet ik wel dat dit een extreem voorbeeld is, maar als je ergens in het midden kan uitkomen, ben je nog steeds op weg naar een behoorlijk mooie homestead: vooruit plannen, en geld besparen.
  PS: wij plannen de maaltijden voor één maand.

Je hoeft dit niet zomaar aan te nemen van me, denk er gewoon eens rustig over na.

2 gedachte over “5 manieren om te starten met je homestead”
 1. Plannen wat je een heel jaar eet? Dan denk je te kunnen voorspellen wat er dat jaar gaat lukken. En als er nou één ding is, wat niet werkt, dan is dat van te voren weten wat de toekomst biedt.

  Zul je veel zon en droogte hebben, of regen en storm? Krijg je bezoek van de vos die je slakkenbestrijders doodt, zodat je geen eieren en vlees hebt maar wel een slakkenplaag, opgevreten kiemplantjes, …

  Elk jaar kun je een overvloedige danwel tegenvallende oogst verwachten. Gek genoeg, moet je streven naar overschot, om van eigen grond goed te kunnen eten.

  En dat bewaren, daar heb je gelijk in. Het overschot van het ene jaar vult het tekort van het andere jaar aan. Glazen potten zijn daarvoor beter dan blik. Blik moet heel goed droog gehouden worden, van condens gaat het roesten en weg is je voorraad. Glas gaat met gemak 100 jaar mee. Als je een zekere plek hebt waar het kan staan wachten. Een droge kelder is ideaal, maar wie heeft dat nog?

  Zo maar een paar gedachten, ontstaan uit ervaring.

  1. Daarom schrijf ik ook : “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dit doet, maar gun me even het idee”. En geef ik aan dat een maand plannen wel realistisch is.

   Voor de rest heb je helemaal gelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: