Wie kent het gevoel niet? Je hebt eigenlijk alles om een gelukkig en tevreden mens te zijn en toch knaagt er iets. Je hebt bijvoorbeeld net een nieuwe motor gekocht en je bent al in de boekjes aan het bladeren om de “nieuwere” modellen te bekijken.
Op dat moment bekruipt je een gevoel van: ‘Kan ik nu nooit eens tevreden zijn met wat ik heb?’

De val van vergelijking

We moeten niet in de val lopen van vergelijking. Perfectie kunnen we nastreven, maar we zullen het jammer genoeg waarschijnlijk nooit kunnen bereiken. Ambetant is ook dat de grens van perfectie zich steeds weer gaat verleggen. Eens we in de buurt komen van die perfectie zullen we iets vinden die nog perfecter is …

Zoals ik in het stuk Keeping up with the Joneses al heb geschreven moeten we ons vergelijken met onze grootouders. Automatisch zal je merken dat je het eigenlijk zo slecht nog niet hebt.

Wat met geld

Ja, wat met geld? Wel, eigenlijk het identieke verhaal. Ik merk aan mezelf dat ik met “psychologische grenzen” werk. Die eerste €1.000 sparen, daarna de kaap van €10.000 om dan netjes door te gaan naar de nieuwe kaap van €30.000. En dan moet (of wil) je plots een aankoop doen die je toch al netjes merkt op je spaarrekening. Op welke manier ga daar mee om? Ben je blij met je aankoop of wil je zo snel als mogelijk weer aan je €30.000 geraken? Ik geef toe, het is een moeilijke. Ik heb zelf de neiging om dan over het aanvullen van de rekening te gaan piekeren in plaats van te genieten van wat ik net kocht.
De oplossing? Geen idee, ik zou er eens moeten over nadenken 😉

Stop met definiëren waarmee jij gelukkig kan worden

één van de belangrijkste redenen waarom we geen stabiel geluksgevoel hebben is het feit dat we het idee van geluk constant conditioneren op dingen die in ons leven gebeuren.
Door precies te zeggen en te leven alsof je gelukkiger zult zijn wanneer een gebeurtenis zich voordoet, creëer je een onderscheid tussen gelukkig zijn en niet gelukkig zijn.
Is het je ooit opgevallen dat jonge kinderen bijna niets nodig hebben om ze zich blij te laten voelen?
Iedereen heeft basisbehoeften waaraan moet worden voldaan om een algemeen geluksgevoel te hebben. Baby’s huilen wanneer ze hun luier vol hebben, wanneer ze honger hebben, wanneer ze pijn voelen, wanneer ze warmte nodig hebben, enz.

Buiten deze basisbehoeften is een “gelukkig gevoel” een gevoel wat gekenmerkt wordt door subjectieve ideeën over wat geluk is.

Naarmate we ouder worden, leren we door imitatie en suggestie van anderen dat geluk iets is waarnaar we allemaal zouden moeten verlangen.
We zien niet dat we door naar iets te hunkeren juist een gebrek creëren aan het gelukkig zijn.

Geef je mening of ervaring onderaan dit artikel

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: