Kweken in de winter? Dat kan!

Het moestuin seizoen 2019 loopt stilaan op z’n einde. Bij vele moestuiniers komt de tuin tot stilstand om bij de eerste zonnestralen volgend jaar terug uit de startblokken te schieten.
Toch is het zeker geen probleem om in de winter verder te kweken.

Wat kweken in de winter?

  • Winterpostelein;
  • Veldsla;
  • Spinazie;
  • Knoflook;
  • (winter)ajuin;
  • boerenkool.

Zoals je ziet is er dus heus wel wat mogelijk om in de winter verder te kweken. Vorige week ging hier de knoflook voor 2020 in de grond. Niet zoals vorig jaar gewoon in de grond duwen, maar dit jaar gekozen om de knoflooktenen op “ruggen” te planten zodat ze niet met hun voeten in het water blijven staan.
Dit jaar had ik een 20-tal knoflookbollen, maar ik was wat teleurgesteld met het formaat van de geoogste bollen. Laat ons zeggen dat ze net iets groter waren dan een ping-pong balletje. Ze waren bruikbaar, maar mochten toch iets groter zijn.
Wist je trouwens dat knoflook een oneindige bevoorrading heeft? Eens je een goed ras hebt gevonden kan je elk jaar enkele bollen apart houden om de tenen te herplanten en zo opnieuw je voorraad knoflook te verzekeren.

(winter)Ajuin

Ook elk jaar komen er enkele rijen uien. Wij gebruiken ze werkelijk in alles.
Dit jaar kies ik opnieuw voor de Snowball (witte) en de Shakespeare. Twee uiensoorten waar je op kan vertrouwen dat ze een mooi oogst geven. Vooral de snowball kan harde vrieskou verdragen.
In het voorjaar zal je de ui zien herleven om op dat moment effectief aan z’n groei te beginnen. Snij gerust ook tijdens de groei het loof af om in bijvoorbeeld een salade te gebruiken.

Vanaf dit jaar zal ik me ook aan spinazie wagen. geen idee wat ik moet verwachten want het is de eerste keer. Ik lees wel op veel plaatsen dat het een eenvoudige groente is om te kweken. Fingers crossed dus 🙂

Heb jij als lezer nog tips wat we in de winter kunnen kweken? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze post.

Geef een reactie