Geen moestuin zonder serre! Toch? Niet?
Ow, je hebt geen plaats of ziet het nut er niet van in om er eentje te plaatsen? Onderstaand vier redenen om je van mening te doen veranderen …

1. Verleng je seizoen
Één van de grootste voordelen van een serre is het verlengen van je groeiseizoen. Je kan rekenen op een maand eerder en een maand langer kweken zonder problemen.
Ook de zaailingen zullen het fijn vertoeven vinden in de serre. Het is een ideale kweekplek als de dagen wat langer worden.
Bovendien kan je in de winter verder salades kweken als je zou opteren om de serre te verwarmen. Hier kom je natuurlijk op het economisch aspect: Is het verwarmen van een serre de moeite waard tegenover de opbrengst?

2. Voor elke tuin wel wat

Spring Summer Geranium Greenhouse Greenhouse Garden
Kleine folieserre

Serre bestaan in alle maten en vormen. Dus, ook als je een kleine tuin hebt kan je perfect een serre zetten. Er is geen minimum aan ruimte nodig om er ene te kunnen plaatsen. Ze bestaan in zowel (tuinders)glas als kunststof.
Nu zou ik je wel aanraden om je niet te laten verleiden tot het kopen van serre(tje) met fijne serrefolie. Ze zijn zeer fragiel. Bij de minste windstoot zie je ze vliegen door de tuin.
Bekijk ook om een “fundering” te maken. Dat kan je simpelweg doen met 4 balken waar je een kader mee maakt die je daarna vast zet in de vier hoeken met een paaltje in de grond. Of je kan opteren voor een metalen frame die je optioneel kan laten meeleveren bij je serre.

3. Extra regenwater
Een serre heeft uiteraard een dak. Je kan je serre voorzien van goten en een regenvat. Daarmee vang je al het regenwater die op je serre terechtkomt.  Een extra gratis voorraad aan water dus. Onderschat de hoeveelheid water niet die van een dak komt. Als je een serre hebt van 18m² heb je al gauw 16,5m³ water per jaar! Dat is 16.500 liter gratis water.
Het cijfer van 16,5m³ is gebaseerd op de gemiddelde neerslag in België per jaar .(bron)

Greenhouse Country Life Vegetables Garden Shed
Serre met regenopvang

4. Ga exotisch
Stel dat je geen behoefte hebt om je seizoen te verlengen (en ook als je dat wel hebt) dan kan je eens nadenken om eens iets exotischer te gaan kweken. Je serre kan dienst doen als subtropisch paradijs voor (water)meloenen, papaya, ananas, enz …
Volgens jaar heb ik de bedoeling om papaya en ananas zelf in de serre te kweken. Hierover later meer dus 🙂

Een gedachte over “4 redenen waarom een serre handig is”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: