Een moestuin binnenshuis

We kunnen allemaal wel profiteren van een beetje meer groenten in ons leven. Maar, wat als je buiten niet veel ruimte hebt om je favoriete groenten te verbouwen? Hoe zit een moestuin binnenshuis?

Elke kamer kan worden ingezet als overdekte moestuin. Niet enkel dat, binnen kweken houdt je planten ook gezonder omdat ze vrij zijn van ongedierte. Binnen worden ze sowieso organisch gekweekt. Bovendien groeien planten die in een gecontroleerde omgeving worden gekweekt, meestal sneller en produceren ze beter. Groenten binnenshuis kweken kan echt de moeite waard zijn om te doen!

De juiste pot

De meeste groenten hebben een groeidiepte van ongeveer 30 cm. Dus zorg er voor dat je potten minstens zo diep zijn. Ja, je kunt sommige gewassen in minder diepen potten kweken, maar over het algemeen is een grote pot aangeraden. Zorg dat de pot afvoergaten heeft of boor er zelf gaten in moesten die er niet in zitten. Gebruik afwateringsbakken onder de potten om overtollig water op te vangen en natte voeten te vermijden.

Rijke grond

Je wilt grond van goede kwaliteit om je groenten te laten groeien, dus maak er zelf één of koop een commerciële mix die geschikt is voor groenten.
Tip: voeg perliet toe aan de mix voor een betere afvoer van water en een betere beluchting.

Mest en voeding

Planten moeten “eten” en ze hebben ook veel deugd van af en toe een boost. Zorg dat je een complete meststof gebruikt gedurende de hele periode van kweken van de plant.

Een betrouwbare lichtbron

Groenteplanten zijn hongerige, energie-intensieve planten en veel van deze energie wordt afgegeven door de zon. Als je binnenshuis kweekt, is in de meeste gevallen een groeilicht nodig. Als je een echt zonnige kamer hebt of een vensterbank is dat misschien al voldoende om prachtige groenten te kweken. Toch zal je in de meeste gevallen moeten licht bijgeven.

Temperatuur

Over het algemeen zullen de meeste groenten goed groeien in een temperatuur tussen 18°C – 28°C. Wat hebben we weer geluk :-), want deze temperaturen worden als comfortabel beschouwd voor mensen. Kortom, een goede vuistregel is dat als je binnentemperatuur aangenaam voor jou is, je planten ook gelukkig zijn.

Zonder die essentiële vereisten (hierboven) doen je planten het niet goed. Hoeveel liefde je ook geeft aan ze om ze te kweken.

Wat zijn mijn top 4 planten om binnenshuis te kweken ?!

Basilicum is een uitzonderlijk eenvoudig kruid om binnen te kweken. Om gezond en productief te blijven, heeft basilicum elke dag ongeveer 6 uur natuurlijk zonlicht (of kunstmatige kweeklampen) nodig. Geef regelmatig organische meststof bij om veel blad te produceren.

Rozemarijn is een beetje lastiger om binnenshuis te laten groeien in vergelijking met basilicum. Maar, met het juiste plan en de juiste uitvoering ervan is het ook doenbaar. Allereerst is rozemarijn een langlevende plant (in tegenstelling tot basilicum die eenjarig is). Daarom vereist het meer zorg en meer ruimte zodat ze kan uitgroeien tot een vrij grote struik. Rozemarijn doet het het beste als hij regelmatig water krijgt en minimaal 6 uur zonlicht per dag heeft.

plant-2665470_640
Rozemarijn kan in tientallen recepten gebruikt worden als smaakmaker.

Lente-uitjes zijn ongelooflijk eenvoudig om binnen te kweken. Plaats de bollen simpelweg in een pot en ze zullen steeds opnieuw heerlijke groene toppen produceren. Om een ​​goede opbrengst te hebben, geef je de ui een pot die minstens zes centimeter diep is. Ze hebben elke dag zes uur zonlicht nodig.

Wortelen zijn een van de gemakkelijkste groenten om te kweken. Door wortels binnenshuis te laten groeien, heb je meer controle over vocht.
Als je snel en eenvoudig wilt kweken, gebruik dan een kleine variëteit.
Als je wortels op normale grootte wilt kweken, zorg er dan voor dat je bak minstens 12 centimeter diep is. Wortelen hebben minimaal zes uur licht nodig je zaait ze in de pot waar ze moeten groeien. Het is namelijk bijna onmogelijk om wortelen te verspenen.

Welke groenten kweken wij binnen in 2020?

Momenteel (april 2020) staan er weer enkele bakken binnenshuis bij ons om te kweken:

  • Wortelen;
  • Tijm;
  • Radijzen;
  • Kiemgroenten;

Geef een reactie