Moestuinieren hoeft niet moeilijk of lastig te zijn, met deze 5 tips heb je gegarandeerd succes!

1. Water

Het wordt almaar droger en droger in onze omgeving. De laatste jaren merken we allemaal dat de zomers droger worden en de neerslag zich meer concentreert op een korte tijd.
Daarom is het belangrijk om water te kunnen opslaan en gebruiken op het moment dat we ze nodig hebben.
Investeer daarom in wateropslag: regenwatervat, regenwaterput, vijver, …

Op die manier ben je in de mogelijkheid om de droge periodes te overbruggen met je voorraad aan regenwater. Regenwater is zelfs beter voor planten dan stadswater. In stadswater is chloor en kalk toegevoegd waar de planten op reageren.
Hier hebben we een waterput van 15.000 liter, een IBC-container van 1000 liter en enkele regenwatervaten van 300 liter.
Het klinkt veel, maar is geen overbodige luxe.
Je zou er van versteld staan hoeveel liter water er in een zelfvoorzienende moestuin gaat!

2. Zon

Zon is belangrijk in de moestuin, dat weet iedereen. Maar, teveel rechtstreekse zon kan meer kwaad dan goed doen.
Niet enkel kan de grond sneller uitdrogen, zonder gebruik te maken van mulching, ook kunnen bladeren en zelfs vruchten verbranden van teveel rechtstreekse zon.
Daarom is het geen overbodige luxe om bepaalde gevoeliger planten af te schermen van  teveel uren in de felle zon.
Het is trouwens een mythe dat je geen water mag geven in de felle zon, omdat de planten dan zouden verbranden. Mijn ervaring leert dat dat niet klopt en je gerust in de zon mag begieten.

3. Bemesting en grond

Bemesting en een gezonde bodem is belangrijk. Al het leven in de bodem zorgt er voor dat de planten goed kunnen gedijen. Gebruik van kunstmatige meststoffen is zeker niet verboden, maar je grond voeden met natuurlijke materialen is beter.
Het gebruik van bijvoorbeeld gerijpte kippenmest, paardenmest of zelfs het begraven van keukenresten geven de beestjes de voeding die ze nodig hebben.
Gebruik echte mest in plaats van kunstmest, dat zorgt voor een gezondere stabiele bodem

4. Tijd

We moeten er niet flauw over doen: een moestuin kost tijd: zaaien, planten, verzorgen, oogsten, onderhouden, …
Maar, in de meeste gevallen vraagt een moestuin minder tijd dan je op het eerste zicht zou verwachten. Hier hebben we een moestuin van in totaal een 100m2. Om je een idee te geven: We kunnen de moestuin onderhouden met ongeveer 3 uur per week aan werk. Natuurlijk hou ik hier bij het opmaken van de planning al rekening mee.
De planten die minder verzorging vragen staan op een apart perceel. De planten die meer aandacht vragen staan in de achtertuin.

5. Passie

Een succesvolle tuin heeft meestal een gepassioneerde tuinman (of vrouw). Onze tuin is voor ons niet enkel een hobby. De overtuiging om zelfvoorzienend te kunnen zijn is een levensstijl geworden.
Alles is begonnen met het idee van besparen door ons eigen voedsel te kweken.
Een eigen moestuin is -volgens mij- een goeie investering. Zeker in huidige tijden waar prijzen de pan uit swingen, voorraden bewust beperkt worden gehouden en oorlogen aan de lopende band is zelfvoorzienend zijn geen slecht idee. Want, denk er aan: geld hebben is heel leuk, maar je kan het niet eten 😉

Een gedachte over “Hoe krijg je een succesvolle moestuin?”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: