Bespaar tijd, ga winkelen in eigen tuin


Tuinieren om tijd te besparen

Aanzienlijke tijdwinst kan worden gemaakt door een deel van de tijd die je gebruikt om je boodschappen in de supermarkt te kopen, over te dragen naar tuinieren, door te “winkelen” in je “achtertuin-supermarkt”.

 

Ik ben niet tegen winkelen

We moeten allemaal boodschappen doen om de dingen te kopen die we nodig hebben. Het is bovendien geweldig dat bedrijven en particulieren nuttige producten hebben ontwikkeld en voedsel verkopen die we thuis zelf niet kunnen maken of verbouwen.
Het kopen en verkopen van producten zijn fundamentele aspecten van onze moderne menselijke samenleving – het creëren van rijkdom, het vermogen om luxe artikelen te kopen, verschillende dingen uit te proberen, of gewoon een dak boven ons hoofd te hebben, hangt allemaal af van het monetair systeem om goederen en diensten te kopen en te verkopen.
We kunnen niet zonder ons huidig economisch systeem. Daarom adviseer ik jullie ook om je voor te bereiden op een val van dit huidig systeem, maar daarover later meer in een volgend artikel.

 

We zijn over-afhankelijk

Velen van ons zijn echter te afhankelijk geworden van de boodschappen in de supermarkt voor onze dagelijkse behoeften.
Een winkelwagentje tot het in een torentje laden is de norm geworden terwijl we worstelen om de grote hoeveelheden goederen van gang naar gang te manoeuvreren en uiteindelijk bij de overvolle kassa aan te komen. Zucht …
We hebben voor alles de gewoonte gemaakt om naar de winkel te lopen. En zoals de meeste gewoontes is het niet gemakkelijk om die zomaar te breken.
Het gemak om naar één plek te gaan en alles wat we nodig hebben (en willen) uit het rek te halen is voor sommige mensen te groot om op te geven of zelfs maar te vereenvoudigen.

 

Er is een betere manier

Stel dat er, afgezien van het winkelcentrum, een snellere, goedkopere en handiger manier is om de dingen die we nodig hebben te verkrijgen?
Nu eerlijk, er is waarschijnlijk geen snellere, goedkopere, handiger manier om ALLE dingen te krijgen die we nodig hebben, maar er is wel een manier om SOMMIGE dingen die we nodig hebben eenvoudiger te krijgen … en soms maakt een klein beetje net een GROOT verschil.

Een eenvoudige moestuin is het antwoord – en voordat je gaat zeggen, hier gaat hij weer, of, ik heb het allemaal al eerder gehoord – “kweek je eigen blabla”, vraag ik toch even jullie aandacht omdat je het misschien nog niet eerder zo hebt uitgelegd gekregen.

 

Gemak

Gemak betekent eenvoud en tijdbesparend, niet?
In ons moderne drukke leven is “tijdstekort” vaak een excuus om veel dingen niet te doen zoals: sporten, koken, spelen met kinderen, genieten van onze huisdieren, of gewoon relaxen.
Het kopen van onze boodschappen in de megawinkels zou ons moeten helpen tijd te besparen, zodat we de dingen kunnen doen die we willen doen;

Boodschappen doen is echter iets vals positief en daarom moeten we proberen onze bezoeken aan de supermarkt op zijn minst te beperken:

 

 • Minder kassapersoneel, meer wachttijd
  Merk je ook dat het kassapersoneel afneemt? Een supermarkt uitbaten gaat over het maken van enorme winsten. Het helpt om hun personeelsaantal tot een minimum te beperken.  Ze weten dat je toch zult wachten, waar ga je anders heen?
  Ook is de introductie van self-scan helemaal niet gedaan voor het gemak van de klant, het is om het personeel te verminderen. Maar, als je wil kan je nog altijd lang wachten bij één van de weinige bemande kassa’s die open is tussen de meestal “sorry ik ben gesloten” kassa’s.

 

 • Parkeerplaats 
  Parkeren aan een supermarkt is niet alleen frustrerend en tijdrovend, maar is ook riskant en gevaarlijk. In de nabijgelegen grootstad Brugge is er een supermarkt waar alleen al de parking een hele belevenis is. Je mag er al van geluk spreken als je je auto niet gedeukt moet parkeren of dat je niet overhoop gereden bent alvorens je de winkel binnen gaat.

 

 • Rijden
  Hand in hand met het parkeren is het van en naar de winkels rijden, zelfs als we in de buurt wonen. De rit kost tijd, kost geld, en het inladen / lossen van de boodschappen is ook tijdrovend.

 

 • De goederen in de winkel vinden
  Tegenwoordig zijn we echt verwend met duizenden producten in de grote supermarkten. Mensen hebben de neiging om melk te willen kopen en met een kar vol producten naar buiten te komen die ze niet nodig hadden (om dan te merken dat je de melk bent vergeten).
  Het is gemakkelijk om afgeleid te raken terwijl je op zoek bent naar wat je nodig hebt, waardoor de tijd die het kost om te kopen wordt verlengd.
  Winkels hebben een groot voordeel bij je tijdsbesteding in de winkel. Hoe langer ze je IN de winkel kunnen houden, hoe meer je koopt!

 

egg-1316407_640

Een overaanbod in de winkel zorgt dat je producten moeilijk kan vinden.

 

 • Vechten tegen de massa
  Met gangpaden die kleiner worden om meer producten te kunnen plaatsen (voor uw gemak uiteraard), is het ontwijken van de mensenmassa altijd een gedoe.
  Zelfs tijdens de daluren lijkt de onderbezetting van het personeel je net zo lang te laten wachten om bediend te worden. Overaanbod in combinatie met onderbezetting van het personeel voegt alleen maar waardevolle minuten toe aan uw winkeluitje.

 

 • Prijzen vergelijken
  Voor de slimme klant kan het vergelijken van prijzen winst opleveren. Het controleren van promotie’s of het controleren van “de laagste prijs garantie” neemt ook weer tijd in beslag. En dat terwijl men pocht met het feit de goedkoopste te zijn.
  Gelukkig hebben mijn groenten in de achtertuin geen prijzen en vragen ze geen prijsgarantie.

 

 • Het selecteren kost tijd
  Fruit en groenten uitzoeken op versheid en kwaliteit is een langdurige bezigheid (vooral als je mijn schoonmoeder bent).
  Bij de tomaten aan de struik in de serre hoef ik niet te twijfelen over de versheid.

 

 • Het eco-verhaal
  De supermarkten maken er een sport van om alles in te pakken, en als het even kan driedubbel. Folie, omverpakking, schaaltjes, …
  Dit lossen ze op door een container aan de uitgang te zetten waar je je verpakkingen kan in gooien. Ja zeg! Volgens mij verschuif je het probleem in plaats van het op te lossen. Want wist je, beste supermarkteigenaar, dat je voor verpakking die er niet is ook geen container hoeft te plaatsen …

 

Bij elkaar optellen

Vermenigvuldig het bovenstaande met het aantal keren dat een persoon een uitstapje naar de winkel maakt en het neemt zeker en vast een deel van je kostbare tijd.
Desondanks kunnen we dit aanzienlijk verminderen en ij het gemakkelijk om te doen.
Ik heb mijn leven nu vergeleken met hoe het vroeger was toen ik nog geen moestuin had en ik heb mezelf bewezen dat de “achtertuin-winkelmethode” werkt en me tijd geeft om te genieten van andere dingen in mijn leven.

 

Een simplistisch voorbeeld van tijdwinst

Minder ritjes naar de supermarkt zouden in de loop van een jaar vele uren besparen. Laten we zeggen dat een persoon zijn ritjes naar de winkels met één rit per twee weken heeft verminderd, wat ongeveer 90 minuten per keer bespaart. Dat is meer dan anderhalve dag in één jaar. Anderhalve dag dat je iets leuk had kunnen doen.

Natuurlijk, om die diezelfde 90 minuten per twee weken te besparen, zou een persoon wat (meer) tijd in de tuin moeten investeren. Doorgaans duurt het ongeveer 30 minuten per week om een ​​kleine moestuin te onderhouden die voldoende voedsel levert om de voeding van vier personen aan te vullen (na de eerste opstart). Dit komt neer op 60 minuten per twee weken.
De voordelen van slechts in 30 minuten per twee weken (2 minuten per dag) je levensstijl veranderen, zijn gewoon geweldig. Waarom meer tijd besteden aan het bestrijden van de drukte in het winkelcentrum dan we nodig hebben?

Niet te vergezocht

Het bovenstaande voorbeeld is pure wiskunde en een beetje “simpel”, maar het illustreert mijn punt. Een levensstijl wat hetzelfde principe gebruikt, werkt echter zelfs nog beter in het voordeel van de achtertuin-supermarkt.

Minder afval

Wij consumenten verspillen elk jaar tonnen aan voedsel door te veel te kopen. Vaak zijn de twee voor één deals moeilijk te weerstaan, maar sommige voedingsmiddelen blijven simpelweg niet lang genoeg goed om ze op tijd te verbruiken, dus uiteindelijk gooien we ze maar weg.

Voor degenen die nog meer tijd willen besparen, vergroot gewoon uw eigen moestuin en stop volledig met het kopen van groenten en fruit in de supermarkt.

Ongeacht, klein of groot, een “achtertuin-supermarkt” bespaart tijd. Het heeft ook het voordeel dat je je tijd beter kan besteden aan het verbeteren van je eigen projecten, gezonder leven en meer lonende ondernemingen.
Oh, ik was het bijna vergeten, een supermarkt in de achtertuin zal ook geld besparen 😉

Laat gerust een reactie onderaan dit artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: