Vandaag is kabouter klus weer wakker geworden.
In een ver verleden heb ik nog aquaria gehad. Die vragen een specifieke belichting om de waterplanten in leven te houden. Toen ik zat na te denken om het binnen (op)kweken van planten uit te breiden dacht ik terug aan de waterplanten. Vandaag dus opnieuw aan de slag om het project die enige tijd geleden eens probeerde nieuw leven in te blazen.

Indertijd had ik me niet voldoende geïnformeerd over wat licht nu precies is en wat het juist doet. Ik heb info ingewonnen bij iemand die een bedrijf heeft die groenten op matten kweekt. (juist ja, in de moderne landbouw komt geen spatje aarde meer te pas, indien interesse wil ik daar wel wat meer over zeggen).
Die mens heeft me uitgelegd hoe zijn planten belicht worden om in de donkere maanden opbrengst te hebben. Mijn bedoeling is niet om jaarrond tomaten te kweken, wel om de zaailingen wat steun te geven en zo eventueel een stap voor te kunnen zijn.

Ik had hier nog een armatuur liggen voor TL-verlichting en heb vandaag aangepaste TL lampen gekocht (te koop in iedere aquarium-zaak). Het merk Sylvania maakt TL-buizen voor tropische en rif-aquaria. Ik heb gekozen voor 2 tl buizen van elke 10.000 Kelvin EN met een hoge emissie in het rode en blauwe lichtspectrum.


Simpelheid troef

Een simpel systeempje met houten latten om de lamp op de bak te houden zijn voldoende. De bak zelf is een bloembak op poten die ik kreeg van m’n moeder die aan de binnenzijde is bekleed met piepschuim die dicht gekit is. De piepschuimplaten zijn, net als de latten waar ik de “houder” mee maakte, gerecupereerd van de verpakking van een koelkast.

kostprijs van het totale project: € 13

Op de houder voor de lamp komen nog haakjes om de lampen op een ketting te kunnen hangen. Op die manier kunnen ze eventueel voor een groter oppervlak gebruikt worden. Op een later moment zou ik graag meerdere lampen maken en in een stapelrek hangen om zo de oppervlakte te vergroten in de hoogte.

4 gedachte over “Hoe zelf een lichtbak voor opkweek maken?”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: