Site pictogram Eigen moestuin

Voor- en nadelen van zelfvoorzienend leven


Zelfvoorzienend leven hoeft zeker niet dramatisch te zijn. Het is een levenswijze die kan ontstaan vanuit uw eigen comfort. Dat kan worden bereikt vanuit het comfort en het gemak om van thuis uit dingen te kunnen realiseren, maar we mogen het niet te romantisch zien.


Ikzelf vind het een mooie gedachte om te kunnen genieten van de voordelen van zelfvoorzienend te zijn en toch te kunnen blijven gebruik maken van de gemakken van onze moderne tijden. Want, we moeten eerlijk blijven: niet alles aan deze moderne tijdens is slecht. Veel dingen zijn verdomd gemakkelijk!

Strikt genomen betekent zelfvoorzienend zijn dat u geen hulp, ondersteuning of interactie van iemand anders nodig hebt om te overleven.
In werkelijkheid is dat geen realistisch idee, hebben wij mensen interactie nodig met anderen en hebben we nood aan de mogelijkheid om te ruilen voor dingen die we zelf niet kunnen produceren.

4 Voordelen om zelfvoorzienend te worden

  1. Een zelfvoorzienend persoon is niet afhankelijk van beschikbaarheid, capaciteit of prijsschommelingen van de centrale distributiesystemen zoals overheden, banken of de economie in het algemeen …
  2. Een zelfvoorzienend persoon beperkt (financiële) verliezen en vervuiling door transport, door te werken op kleinere schaal en het compacte karakter van het zelfvoorzienend systeem. Veel gebeurd lokaal.
  3. Zelfvoorzienend leven veronderstelt het gebruik van lokale hernieuwbare hulpbronnen. Deze hebben veel voordelen in vergelijking met het gebruik van fossiele brandstoffen (denk aan opwarming van de aarde en vervuiling)
  4. Zelfvoorzienend leven kan u helpen om economische onafhankelijkheid te bereiken, om geld te besparen en zelfs om geld te verdienen …

 

4 nadelen van zelfvoorzienend leven

We moeten een kat een kat noemen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. (wow, twee spreekwoorden in evenveel zinnen) Zelfvoorzienend leven heeft in de huidige tijden ook nadelen:

  1. Rare blikken: Het is niet evident om naar voor te komen als iemand die zelfvoorzienend- en onafhankelijk wil leven. Mensen geven rare blikken. Meestal omdat ze het niet kennen of omdat ze het idee niet realistisch vinden.
  2. Je bent en blijft van bepaalde dingen afhankelijk. Internet is er zo ééntje …
  3. Je loopt tegen de wetgeving aan die beperkingen oplegt
  4. Je komt al snel ruimte tekort. Hier in de lage landen leven we nu éénmaal dicht op elkaar en is een domein van 12.000 m² ofwel onbestaande, ofwel onbetaalbaar.
Mobiele versie afsluiten