Emotionele chantage is iets wat voorvalt tussen een manipulatief persoon en een slachtoffer.
Het wordt vaak beschreven als een bedreigingen die bedoeld is om het gedrag van een ander te sturen of te beheersen, zonder te escaleren tot fysiek geweld.
Vergis je echter niet! Emotionele chantage is net zo beledigend en manipulatief als fysieke chantage en kan evenveel blijvende emotionele schade veroorzaken.

Om van emotionele chantage te kunnen spreken, moet de chanteur een eis aan een slachtoffer stellen, die vervolgens wordt gevolgd door een dreiging als niet aan de vraag wordt voldaan.
Inzicht krijgen in de signalen van emotionele chantage en weten wat je er tegen kan doen zal ervoor zorgen dat u of iemand anders niet het slachtoffer wordt van een beledigende of manipulatief persoon.
Enkele voorbeelden van emotionele chantage zijn:

  • Als jij dit niet doet, dan stopt het ganse project …
  • Als jij dit niet doet, dan doet (X) niet meer mee …
  • Als jij me echt graag ziet, dan …
  • Als je echt nog van me houdt, dan …
  • Als jij (X) niet doet, dan kan ik niet …
  • Als je je kinderen echt graag ziet, dan …

1. Bedreigingen tegen iemand die dicht bij het slachtoffer staat.
Emotionele chantage houdt altijd een bedreiging in, maar wat er precies wordt bedreigd, is niet altijd hetzelfde.
Een teken van emotionele chantage is bijvoorbeeld een chanteur die iets dreigt te beschadigen wat voor het slachtoffer dierbaar is. Het kan hier gaan over een voorwerp, maar evengoed over iets abstracts, zoals een relatie of reputatie.
Vanuit het standpunt van de chanterende persoon moet het slachtoffer het gevoel hebben dat die zich moet houden aan de afspraak om te voorkomen dat er iets wordt verknoeid of vernietigd.

2. Effectieve dreiging
Hoewel dit minder vaak voorkomt, is het nog een teken dat er sprake kan zijn van emotionele chantage. De chanteur kan bedreigingen tegenover het slachtoffer maken en met fysiek geweld dreigen omdat deze niet aan zijn eisen voldoet.
Omdat het uiteindelijke doel is om eenvoudigweg te dreigen totdat ze hun zin krijgen, zal (fysiek) geweld nauwelijks voorvallen.
De dreiging met geweld tegen het slachtoffer is echter bedoeld om hen te manipuleren en te beheersen om toe te geven aan de gestelde eis.

3. DREIGINGEN TEGEN ZICHZELF
Emotionele chanteurs die op een intieme manier dicht bij het slachtoffer staan, zoals een partner of een ouder, kunnen een andere tactiek gebruiken en schade toebrengen aan zichzelf.
Daarom is het bedreigen met zelfbeschadiging een manier om de controle over een situatie te krijgen en het slachtoffer te dwingen aan zijn eisen te voldoen, in de veronderstelling dat het slachtoffer zelf geen kwaad wil doen aan de chanteur.
Dit kan een bedreiging zijn voor zichzelf  met bijvoorbeeld zelfmoord.

4. SCHULD GEBRUIKEN OM TE CHANTEREN EN TE MANIPULEREN
Vaak zal een emotionele chanteur bedreigen via met combinatie van schuld om zijn slachtoffer toe te laten geven aan zijn eisen. Ze kunnen echter ook andere mensen gebruiken om het slachtoffer te “kneden”.
De dader kan bijvoorbeeld rechtvaardigen waarom hij geld van het slachtoffer heeft gestolen door te zeggen: “Omdat het je niet kan schelen wat ik nodig heb”.
Ze kunnen zelfs dingen zeggen als: “Ik sprak met [x] en ze waren het erover eens dat je oneerlijk bent”. Of dat ze met iemand hebben gesproken die het met hen eens is

Hoe ga je om met emotionele chantage?

Weten hoe emotionele chantage eruitziet, is de eerste stap om te begrijpen hoe ermee om te gaan wanneer jijzelf of iemand die je kent, vastzit in dit soort situaties.
Er zijn enkele belangrijke dingen om te onthouden als je te maken hebt met iemand die emotionele chantage gebruikt als manipulatie.

1. Geef niet toe aan de eisen
Zelfs als het een moeilijke situatie betreft, zal het toegeven aan de eisen of het belonen van de chanteur hen alleen maar aanmoedigen om verder te doen en kan de situatie  zelfs verergeren.
Wees vastberaden, blijf standvastig en weiger om toe te geven aan wat de chanteur wil. Weiger vooral als de bedreiging geweld tegen uzelf of anderen betreft en verwijder uzelf uit de situatie als dat gebeurt.

2. Weet dat mensen degenen van wie ze houden niet chanteren
Dit kan u of het slachtoffer van de situatie psychologisch losmaken en het eenvoudiger maken om te weigeren toe te geven aan de dreiging of eis.
Erkennen dat iemand die echt om je geeft, geen eisen zal stellen en tegelijkertijd jou, zichzelf of anderen zou bedreigen, zal het gemakkelijker maken om de situatie effectief te zien zoals ze is.

3. Verwijder iets uit de situatie: jezelf, de dreiging, de vraag of de chanteur
Vaak kun je de chantage zelf niet sturen, maar je kunt wel jezelf sturen. Als je jezelf uit de situatie verwijdert, kan de chanteur niemand meer overheersen en kun je beter omgaan met de situatie.
Als jij of iemand die je kent slachtoffer is geworden van een emotionele chanteur, is het  het belangrijkste om de signalen te (her)kennen, zodat het slachtoffer veilig uit de situatie kan worden gehaald.
Dreigingen met geweld tegen het slachtoffer of anderen moeten niet lichtzinnig worden opgevat.
Weten hoe te reageren en hoe je de situatie veilig kunt de-escaleren, is het belangrijkste wanneer je te maken hebt met iemand die emotionele chantage gebruikt om anderen te manipuleren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: