Het opvangen van regenwater is een uitstekende manier om je waterrekening te verminderen. Een eenvoudig opvangsysteem vangt regenwater op van je dak en voert dit naar een waterput of watervat voor opslag.

Regenwater zelf is over het algemeen schoon, maar het kan micro-organismen, verontreinigende stoffen en zelfs afval meenemen als het op je dak terecht komt. Daarom zit er op het systeem voor regenwater in je huis vaak een filter.

Regenwateropvangsystemen (wow, een woord met 24 letters!) voor buitengebruik hebben geen filtratie nodig omdat het water meestal toch wordt gebruikt in de (moes)tuin.
één van de makkelijkste manieren om een regenwatervat te maken is een oude vuilnisbak, zoals je hier kan zien.  Er zijn veel verschillende toepassingen voor opgevangen regenwater, ongeacht het type regenwateropvangsysteem dat je hebt.

1. Drinken en koken
Regenwater kan eigenlijk water van zeer hoge kwaliteit zijn voor menselijke consumptie. Het is relatief zuiver en bevat geen chloor of andere chemicaliën die vaak worden gebruikt om leidingwater in de stad te zuiveren.
Het probleem begint wanneer regenwater wordt opgevangen van daken of andere vuile oppervlakken en voor lange tijd opgeslagen blijft.
Je kan regenwater veilig maken om te drinken door een filtersysteem te installeren, het water te koken of te destilleren.
LET OP! Drink niet zomaar ongefilterd en ongekookt regenwater.


2. Douchen en wassen
Het wassen van kleding is goed voor ongeveer 22 procent van ons verbruik van water. Douchen neemt zo’n 17 procent en baden 2 procent.
Als je regenwater voor deze zou gebruiken, zou het totale watergebruik in je gemeente met meer dan 40 procent kunnen verminderen.

Afhankelijk van hoe schoon u uw waswater wilt, kunt u behandeld of onbehandeld regenwater gebruiken. Het water is trouwens ook een stuk zachter voor de huid. In kraanwater zit kalk die de huid op termijn kan uitdrogen.

3. Doorspoelen van toiletten

Dit is ook een enorme waterverbruiker. Toiletten nemen bijna 27 procent van het totale waterverbruik in je huis. Als je in plaats daarvan opgevangen regenwater wilt gebruiken, zet je een emmer regenwater naast je toilet.
Als je moet spoelen, giet je het regenwater rechtstreeks in de pot van het toilet.
Hiermee wordt je toilet automatisch doorgespoeld. Zorg ervoor dat je emmer de hoeveelheid van de tank van je toilet kan benaderen.

Een andere optie is om een leiding voor regenwater rechtstreeks in je huis te leiden en aan te sluiten op je toilet om te spoelen, wat al geruime tijd de gangbare manier is in Vlaanderen.

4. Gazons, tuinen en planten water geven

Regenwater is er van nature om planten water te geven en kan gemakkelijk worden gebruikt voor je planten binnen en tuin. Je kunt regenwater in gieters gebruiken om planten met de hand water te geven. je kan regenwatertanks (IBC vaten) ook rechtstreeks op een automatisch irrigatiesysteem aansluiten.

5. Compostering

Water is essentieel voor een goede werking van je composthoop. Zorg ervoor dat je je compost water geeft samen met de rest van je tuin. Regenwater is ook goed voor compostthee.

6. Water voor huisdieren of vee

Regenwater is meestal ook veilig voor huisdieren of vee om van te drinken of ze te wassen, vooral als je een filtersysteem hebt om direct schoon regenwater te gebruiken.

7. Groenten spoelen

Regenwater is geweldig voor het spoelen van groenten uit je tuin, vooral wortelgroenten. Vul een grote emmer met regenwater, als je dan bijvoorbeeld wortelen, aardappelen of bieten hebt geoogst kan je ze direct afspelen.

8. Wassen van voertuigen

Het wassen van materiaal voor buiten is een ander uitstekend gebruik voor (onbehandeld) regenwater. Auto’s, tuingereedschap, grasmaaiers, tractoren en zelfs de oprit van je huis zijn allemaal perfect te kuisen met regenwater.

Een gedachte over “8 manieren om regenwater te gebruiken”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: