Afrikaantjes in de moestuin

Een bloemetje met prachtige kleuren en geur om je moestuin op te fleuren.

We kennen afrikaantjes in de volksmond als stinkertjes. Een bloemetje met prachtige kleuren en geur om je moestuin op te fleuren. Meestal zie je rond de afrikaantjes in de moestuin veel bedrijvigheid van bijen.

De bloem heeft naast een esthetische functie, ook heel wat positieve eigenschappen.

  • Koolwitje raakt in de war van de tagetes die rond de koolplanten staan.
  • Aaltjes worden aangetrokken en gedood door de wortels.
  • Rond de aardappelplanten vormen ze een barrière tegen de coloradokever.

Afrikaantjes worden vanaf half mei buiten gezaaid. Maar je kan ze perfect vanaf eind maart/begin april zaaien binnenshuis in potjes. Hiermee neem ik elk jaar een voorsprong.

Voorgezaaide afrikaantjes in pot (begin april)

Waar zetten in de moestuin?

Afrikaantjes gedijen op zowat elke plaats in de (moes-)tuin. Ikzelf zet ze op enkele strategische plaatsen op het perceel. Hoofdzakelijk in de buurt van de tomaten, komkommers, aardappelen en wortelen.

Het is een heel tolerante plant en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Jaarlijks laat ik enkele bloemen drogen aan de plant en hou ze daarna bij om de zaden het volgend jaar te gebruiken. Eens je enkele planten kan bemachtigen hoef je nooit meer in de portemonnee te tasten om nieuwe te kopen. Laat de zaaddozen wel enkele weken los van elkaar drogen om beschimmelen te vermijden

Je zal merken dat de bloemen de tuin onmiddellijk een stuk vrolijker maken 🙂

Geef een reactie