Deze alternatieven zijn niet alleen veel goedkoper, ze zijn ook veel veiliger in gebruik en werken bovendien nog goed ook, om maar niet te zeggen dat ze beter werken dan de dure chemische producten.

vries
Voorruit ijsvrij

Ramen auto ijsvrij: Wanneer je je auto in de winter buiten laat staan, meng dan drie delen azijn met één deel water en besproei de voorruit met deze oplossing. Zo blijft je  voorruit vorst- en ijsvrij.

Badkamerspiegels: Reinig de spiegels met ontsmettingsalcohol om beslaan te voorkomen.

Badkuipvlekken: Scrub met een pasta gemaakt van wijnsteen en waterstofperoxide.

Afvoerreiniger: Voor vuile afvoeren kan je verhelpen door één keer per week de afvoer  te spoelen met een half kopje zuiveringszout, een kopje witte azijn en een liter kokend water. Giet het zuiveringszout in de afvoer, daarna de azijn. Laat het mengsel enkele minuten schuimen voordat je de afvoer met kokend water spoelt.

Sanitair: Om armaturen van chroom, roestvrij staal, glasvezel, keramiek of porselein te reinigen, los je twee eetlepels zuiveringszout op in een liter water. Veeg de armaturen af ​​en spoel ze daarna af. Verwijder harde kalkaanslag rond kranen door de kalkafzettingen te bedekken met in azijn gedrenkt keukenpapieren. Laat het papier ongeveer een uur zitten voordat je ze schoonmaakt.

Schurende badkamerreiniger: een halve kop vloeibare Castilaanse zeep, een theelepel Borax, twee theelepels zuiveringszout, anderhalf kopje heet water en vier druppels etherische olie naar keuze.
Giet het water in een roestvrijstalen mengkom en voeg de vloeibare zeep toe. Roer goed en voeg dan de droge ingrediënten toe. Voeg de vier druppels etherische olie toe. Roer tot alles goed gemengd is. Bewaar in een knijpfles (oude ketchupfles werkt goed) en roer of schud voor gebruik. Bewaar de reiniger op een koele, droge plaats. Houdbaarheid is drie tot vier maanden. Als je een hardnekkige vlek op glasvezel of plastic hebt, voeg dan een paar druppels waterstofperoxide toe aan het mengsel voor extra vlekbestrijdende kracht.

Douchekop:
Metaal: Om minerale afzettingen te verwijderen die een metalen douchekop kunnen verstoppen, combineer je een half kopje witte azijn met een liter water. Dompel vervolgens de douchekop helemaal onder en kook een kwartier.

Plastic: Meng een halve liter witte azijn met een halve liter heet water. Dompel de douchekop een uur lang volledig onder.

Toiletreiniger: (LET OP! Meng nooit bleekmiddel met azijn, toiletreiniger of ammoniak. De combinatie van bleekmiddel met een van deze stoffen produceert een giftig gas.)

Zuiveringszout en azijn – Strooi zuiveringszout in een kom, besprenkel met azijn en schuur af met een toiletborstel. Deze combinatie reinigt en zal ontgeuren.

Borax en citroensap – Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, meng je genoeg Borax en citroensap in een pasta die de vlek bedekt. Spoel het toilet om de zijkanten nat te maken en wrijf dan over de pasta met een toiletborstel. Laat 2 uur zitten en schrob daarna grondig.

Bad- en tegelreinigers:

baskamer
Deze badkamer kan een spons gebruiken 🙂


Zuiveringszout – Strooi zuiveringszout zoals je zou doen met schuurpoeder. Wrijf met een vochtige spons. Grondig spoelen.

Azijn en zuiveringszout – Om een kalklaag op badkuipen te verwijderen, doe je azijn op een spons en veegt u deze schoon. Gebruik vervolgens zuiveringszout zoals je schuurpoeder met zou doen. Wrijf met een vochtige spons en spoel grondig na met schoon water.

Porseleinreiniger: Om porseleinen oppervlakken te reinigen, wrijf je met wijnsteen, besprenkeld op een vochtige doek.

Keuken

Ovenschalen: Emaille, Keramiek of Glas – Laat weken in heet zeepsop, schuur ze af met zout of zuiveringszout en spoel grondig af.

Universele reiniger: Wanneer je fornuis, werkbladen, muren of iets anders vuil zijn door vet, spuit dan met pure azijn en veeg schoon met een droge doek. Azijn neemt het vet weg, laat een mooie glans achter en heeft een antibacteriële werking.

Koffie- / theevlekken: Om koffievlekken van koffietassen of houten te verwijderen, wrijf je ze in met zuiveringszout. Laat even inwerken en neem af met een droge doek.

Vaatwasmiddel: Meng twee eetlepels zuiveringszout met twee eetlepels Borax, doe het mengsel in de vaatwasser.

vaatwas
Gebruik dit product NIET in de vaatwasser!


Afwasmiddel
: Deze zeep schuimt niet erg op, maar reinigt erg goed! Gebruik met heet water. Gebruik dit mengsel niet in de vaatwassers. 1/4 kopje zeepvlokken, twee kopjes heet water, 1/4 kopje glycerine en een halve theelepel essentiële citroenolie.
Meng in een kom de zeepvlokken en water en roer tot de zeep is opgelost. Laat afkoelen tot het mengsel lauwwarm is. Roer daarna de glycerine en de etherische olie erdoor en laat verder afkoelen.

Wassen

Wasmiddel voor alle doeleinden: een halve kop zuiveringszout, een halve kop krachtige Castiliaansezeep, 1/4 kop natriumcarbonaat, 1/4 kop Borax en vier druppels etherische olie naar keuze. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Als je een etherische olie gaat toevoegen, verdeel het mengsel van droge zeep dan in vier gelijke delen. Voeg een druppel etherische olie toe aan één deel zeep en meng. Herhaal met elk van de vier delen. Meng de delen weer door elkaar en doe het hele mengsel nog een of twee keer door een zeef. Bewaar in een goed gesloten pot en laat een paar dagen rusten voor gebruik, zodat de etherische oliën goed kunnen doordringen. Voeg ongeveer een 1/2 kopje van deze zeep toe aan een lading wasgoed, zoals je zou doen met een gewoon wasmiddel. (Houdbaarheid: twaalf maanden.)

Diversen

Luchtverfrisser: azijn en zuiveringszout zijn geweldige verfrissers. Een eenvoudig recept van een theelepel zuiveringszout, een theelepel azijn (of citroensap) en twee kopjes heet water in een spuitfles kan in de lucht worden gespoten om geurtjes te verwijderen.

Kaarsen / was: verwijder met een stuk katoen gedrenkt in ontsmettingsalcohol.

Tapijtreiniger: Bestrooi je tapijt met twee delen maïsmeel en één deel Borax, laat een uur intrekken en stofzuig dan grondig.

Meubelpoets: Meng een deel witte azijn samen met drie delen olijfolie in een fles. Goed schudden voor gebruik. De azijn trekt het vuil uit het hout en de olie smeert het hout, waardoor het niet uitdroogt.

Lijm: nooit meer zonder lijm vallen 😉 , maak je eigen lijm door drie eetlepels maizena te combineren met vier eetlepels koud water en maak een gladde pasta. Roer de pasta in twee kopjes kokend water, blijf roeren tot het mengsel doorschijnend wordt. Gebruik als het koud is.

Metaalreiniger: reinig koper, messing, tin of brons eenvoudig met dit eenvoudig mengsel. Los een theelepel zout op in een kopje azijn, voeg voldoende bloem toe om een ​​pasta te maken. Breng de pasta aan op het metaal aan en laat het een kwartier tot één uur intrekken. Spoel af met warm water en droog af.

Verfborstels: Laat harde verfborstels een paar minuten zacht worden in hete azijn. Was vervolgens de borstel met zeep en warm water en laat aan de lucht drogen.

Roestvlekken: strooi een beetje zout over de roest, pers een limoen over het zout tot het mooi in limoensap is gedrenkt. Laat het mengsel twee of drie uur intrekken.
Gaat het over groot of veel materiaal ineens? gebruik dan deze tip.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: