De moestuin in April 2020

Met de start van de maand april is de moestuin uit z’n startblokken geschoten. In deze post een overzicht van wat er de laatste weken gebeurde in de moestuin. De moestuin in April.

Zaaien en planten

Heel wat planten zijn binnen voorgezaaid, de reden hiervoor is om ze op te kweken tot ze sterk genoeg zijn om naar buiten te kunnen. Welke planten heb ik gezaaid?

Gezaaid binnen

 • Tomaten
 • Spruiten
 • Meloen
 • Pompoen
 • Courgette
 • Tagetes
 • Zonnebloem

Gezaaid buiten

 • Bonen
 • Erwten
 • Wortelen
 • Peterselie
 • Radijs

geplant

 • Aardappelen
Zaailingen van tomatenplanten in kleine potten.
Voorzaaien in potjes van tomaat en courgette
Aardappelen in sleuven en in zak

De aardappelen zijn in sleuven in de grond gestoken. Met de handploeg heb ik lange voren getrokken in de grond. Met een bollenplanter maakte ik gaten op 40cm afstand van elkaar. Dat maakt het makkelijker om de correcte afstand te houden en het werk te verlichten.

Door zo te werken zitten de aardappelen zo’n 15cm onder het grondoppervlak. Gevangen met links en rechts een “heuveltje”, klaar om binnen enkele weken aan te aarden. Er gingen zo’n 50 pootaardappelen in de grond, wat bij relatief goede oogst ongeveer 50kg aardappelen zou moeten opleveren.

Sleuven om aardappelen in te planten.
Sleuven waarin de aardappelen komen

De resterende aardappelen gaan we thuis op het terras laten groeien in zakken.

lees verder onder de video

Vaste planten in de tuin

In de tuin achter het huis hebben we de plantenborder onder handen genomen. Hier staan vaste planten die insecten lokken naar onze tuin. De lavendel is gesnoeid, de eerste zonnebloemen werden geplant, de mulch is aangevuld en de druivelaar heeft zijn jaarlijkse verzorging gekregen.

Lavendel hoef je niet om de zoveel jaar te vervangen. Met het juiste onderhoud is het een plant die jaren in leven blijft. Het snoeien is niet echt moeilijk te noemen. Verwijder de afgestorven delen tot zo’n 15cm boven de grond. Zo kunnen nieuwe scheuten voldoende licht krijgen. That’s it!

Steun voor de tomaten

Voor de tomatenplanten heb ik een extra steun gemaakt. Tot vorig jaar zat ik te sukkelen met tomatenspiralen. Die vallen makkelijk om en je kan er moeilijk de takken aan vastmaken.

Ik heb gekozen om met afgedankte buizen van een tunnelserre een constructie te maken. Aan de bovenzijde zijn steunen voorzien om met touwen de takken vast te houden. Zo breken ze niet onder hun eigen gewicht.

Ik probeer dit jaar nog de aspirinemethode bij de tomatenplanten, maar daarover later meer.

Geef een reactie