De moestuin in mei

In mei zijn de (moes-) tuiniers echt wel niet meer binnen te houden. Waar je ze in April nog iets of wat kan bedaren, gaan ze nu volledig uit de bol. Denk er wel aan dat het ook in Mei nog slecht weer kan zijn.

Volop zaaien en planten

Mei is een cruciale maand voor zaaien en planten. Op vlak van het weer hebben we mogelijkheden van zomerse hitte tot ijzige winden. Daarom is mijn advies voor de moestuin in mei: gebruik de ‘gemiddelden’. Als onze Sabine of Frank spreken van koud en nat zou ik aanraden om te wachten met het zaaien in volle grond van bijvoorbeeld snijbonen, pompoenen en komkommers. 

Er ontstaan ​​eerder problemen door te vroeg zaaien of te planten dan te laat. Vorig jaar was mijn aardappeloogst klein door de droogte, maar de pompoenen daarentegen waren fenomenaal, maar dat kan je van tevoren niet weten natuurlijk. Er zit dus wat gokwerk in het moestuinieren als het aankomt op zaaien en planten. Weet je nog dat we sneeuw en ijs kregen op 24 mei 2013?

Plant niet te vroeg!

Alle bovengenoemde planten hebben, net als courgettes en suikermaïs, warme grond nodig om te groeien. Als je een kas of een beschutte teeltruimte hebt, is het veel gemakkelijker om deze gevoelige planten op te kweken en ze op het beste moment uit te planten. Om die reden zou ik zeggen dat begin juni ideaal is voor het planten van komkommerachtige en tomaten. Je kunt op dat moment ook planten kopen, maar ze zullen niet afgehard zijn en drie of vier dagen buiten moeten afharden, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de buitenomstandigheden voordat ze worden geplant. 

Ga frequent de moestuin in

Mei is een belangrijke maand om onkruid bij te houden, omdat veel eenjarigen op dat moment ontkiemen en groeien. Probeer te voorkomen dat er onkruid wordt gezaaid, om volgend jaar de hoeveelheid werk te verminderen. Dit betekent frequente bezoeken aan de moestuin, wat trouwens al je planten ten goede zal komen omdat je ze op die manier nauwlettend in de gaten kan houden en eventuele problemen zoals schade door slakken kan opmerken.

Kalender

Zaaien binnen

  • Courgette
  • Sperziebonen
  • Rode en snijbiet
  • Sla
  • Winterkool
  • Prei
  • Winterpompoen

Zaaien buiten

  • Idem als binnenzaai
  • Wortelen
  • Pastinaak

Hou zaaibed vochtig tot ontkieming.

Geef een reactie