Minder oogst bij kweken in potten?


Voor onze moestuin is er gekozen om in volle grond, verhoogde bakken en tenslotte in potten te kweken. Dat gaat van klassieke terraspotten tot zelfs kweken in afvalemmers. Andere moestuiniers zijn gebonden om te kweken in potten omdat ze simpelweg geen andere mogelijkheid hebben.

Onlangs stelde ik me de vraag of de opbrengst in potten evenveel is als in volle grond. Ik had tot op heden nooit de oogstgegevens apart bijgehouden daarvan. Daarom bekijken we ook dat vraagstuk in 2020. Ik plantte courgetteplanten zowel in volle grond als in pot. De bevindingen en gegevens worden op pagina deze bijgehouden. Zo kunnen we een duidelijke conclusie trekken.

Belangrijk om weten:

De planten zijn gelijktijdig gezaaid op 17 maart. Teeltgrond is bemest en aangevuld met compost. Voor de tussentijdse bemesting zal ik alle planten op het hetzelfde moment en van dezelfde hoeveelheid meststof voorzien. Ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt om de test uit te breiden en om te zien of er een verschil is tussen een donker- en lichtgekleurde pot. Van donkere potten zegt men dat ze de warmte beter en langer vasthouden. Zou dit een effect kunnen hebben op de oogst?

Op termijn zal ik de oogst van de planten apart bijhouden (los van de andere courgetteplanten).


Geef een reactie