Wat kan je NU doen tegen financiële crisis?


Laten we tips voor geldbeheer bespreken om je op de been te houden tijdens een financiële crisis!

We zitten midden in een pandemie. Scholen zijn gesloten, mensen zitten noodgedwongen thuis op economische werkloosheid. Alles staat op pauze.

Als je de website al eens bekeken hebt merk je dat ik probeer te denken in oplossingen en niet in problemen.
Daarom beginnen we met de positieve kant van de huidige crisis:

 • MINDER UITGAVEN
  Door sociale afstand te nemen zijn persoonlijke uitgaven of wat we ook wel FUN lifestyle luxe noemen, aanzienlijk minder geworden.
 • GERICHT OP WAT BELANGRIJK IS

priority-4297708_640
Stel financiële prioriteiten

Terwijl ik aan het schrijven ben, word ik omringd door mijn gezin. Terwijl de volwassenen aan het werk zijn, doen de kinderen schoolwerk en aan online leren of spelen ze spelletjes.

 • TERUGBETALINGEN

  Veel evenementen, activiteiten en reizen zijn geannuleerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat wil zeggen dat miljoenen euro’s niet uitgegeven worden. Zelfs bedrijven die er financieel goed voor staan zullen het in de toekomt moeilijk hebben om dat verlies te compenseren. Als je spijt had van aankoop, is dit dé kans om je geld terug te krijgen zonder dat ze vragen te stellen. Hoewel dit financieel een lichtpunt voor jou kan zijn, zal het een rimpeleffect hebben op de economie.

Tips om je NU te helpen

 • NEEM GEEN SNELLE BESLISSINGEN
  De vlucht- en vechtreactie is in gang geschoten. Hoezeer je het ook probeert te onderdrukken, er is nog steeds een onderliggende onbekende factor.
  Neem daarom geen snelle beslissingen. Slaap er een nachtje over.
  (Dit is een persoonlijke financiële tip die je kan helpen duizenden euro’s te besparen gedurende heel je leven, niet alleen in deze tijd van crisis.)
  Als ik iets nieuw wil aankopen, dan stel ik de aankoop meestel een maand uit. Als ik het na een maand nog steeds wil kopen, dan doe ik het. In veel gevallen is de wil verdwenen omdat ik het eigenlijk niet nodig heb.
 • PRIORITEITEN
  Voor sommige zal de hoeveelheid geld waarover ze beschikken krap zijn gezien de marktomstandigheden en mogelijke inkomensschommelingen.
  Dit kan het moment zijn waarop je je “kale budget” opstart . Dat is het minimale bedrag dat je nodig hebt om rond te komen.
  Gelukkig, met de huidige maatregelen (dd, maart 2021), zullen veel van de verleidingen er niet zijn. Je budget krijgt dus ook een pauze. Doe nu alles wat je kan om uit de schulden te blijven! Schulden zullen de situatie na verloop van tijd alleen maar erger maken.
 • GELD ALS MIDDEL
  Zie geld als een middel, niet als een doel. Van geld kan je bitter weinig koken in de keuken. Ik bedoel, je kan er niet van eten of drinken. Het helpt je wel om aan voedsel, drinken, veiligheid, onderdak te geraken.
  Het geld is dus niet het doel (eten), wel het middel om ingrediënten te kopen (en eten te maken).
money-168025_640
Geld is een middel, geen doel op zich!
 • SCHOMMELINGEN
  Voor velen van zal het inkomen meer dan ooit fluctueren. Misschien zit je met minder uren of maak je overuren om de economie draaiende te houden. Als je ziek zou worden, kun je 14 dagen zonder werk zitten en mogelijk zelfs meer.
  Momenteel (d.d. 6 april) hebben we nog geen exact zicht hoe in ons land de maatregelen zullen blijven lopen. Al veronderstel ik dat 3 mei een realistische datum is.
 • PRIJSSTIJGING
  Helaas zijn dit een praktijken die in tijden van crisis gebruikelijk zijn.
  Wanneer de vraag stijgt en het aanbod daalt, zet dit een rem op de resterende beschikbare voorraad waardoor de prijzen blijven stijgen.
  Wees op uw hoede voor (enorme) prijsstijgingen. Dit gaan we sowieso krijgen.
 • BESPAAR EXTRA GELD
  Dit is het moment om geld te besparen.
  Als je nog nooit eerder hebt gedaan, spring dan nu op de kar. Je zult achteraf dankbaar zijn dat je het gedaan hebt.
  Door geld te besparen, kan je de dingen doen die je moet doen en zal het je meer kansen geven. Gezien de volledig onbekende situatie, kun je het beste nu sparen wat je kunt.
 • STUDEER
  Voor de mensen die (noodgedwongen) thuis zitten is het een mooi moment om bij te leren. Lees boeken, artikels zoals deze ;-). Investeer in je kennis op alle vlakken!
 • PLAN, EVALUEER, PAS AAN
  Plan vooruit, maak een prognose en stuur je plannen bij indien de situatie zou veranderen.
  Uit ervaring weet ik dat het geen nut heeft om 10-tallen scenario’s met hun mogelijkheden uit te schrijven.
  Hou je aan één plan/idee en pas aan waar nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.