Sinds het voorjaar van 2020 mogen in Groot-Brittannië slakkenkorrels geen metaldehyde meer bevatten. Metaldehyde is namelijk giftig voor dieren in het wild, het speelt een rol bij het verminderen van de egelpopulatie, amfibieën en wilde vogels.

Zoals elk bestrijdingsmiddel dat we gebruiken om de oogsten op korte termijn te verbeteren, maken we de langetermijneffecten op het ecosysteem alleen maar erger. Vergiftig de egels, padden en vogels, en je hebt nog minder natuurlijke vijanden van het ongedierte waar je van af wil. Dan heb je dus nog meer slakken in je tuin.

Egel als natuurlijke vijand van de slak.

Hoe slakken op een natuurlijke manier weren?

  • Gericht water geven,  aan de voet van de planten en niet alle grond ertussen. Voor slakken is drogere grond moeilijker over te steken om tot bij de plant te geraken.
  • Houtsnippers verminderden het aantal slakken. De houtsnippers zijn te verkrijgen in handelbare hoeveelheden in zakken of in bulk. Het helpt bovendien ook nog om onkruid de baas te kunnen.
  • Steigerplanken op de grond in de buurt van je gewassen kan ook helpen. Maak er dan een gewoonte van om die om de paar dagen op te heffen en de naaktslakken die daaronder verstopt zitten weg te halen.
  • Hou je perceel proper indien er iets op de grond valt. Laat geen afgevallen vruchten of verse bladeren liggen op je perceel.
  • Maak een vijver om kikkers en padden naar je volkstuintje of tuin te lokken, een kennis van me heeft een leger padden kunnen verzamelen en in 2019 vond hij nauwelijks meer dan een handvol slakken. Al zijn hiervoor wel wat ruimte en tolerante buren voor nodig 😉
Deze slak geniet van een verse maaltijd

En minstens even belangrijk …

Metaldehyde is giftig voor mensen! Akkoord, we moeten er veel van binnen krijgen om te beginnen stuiptrekken, maar er zijn gevallen bekend uit 2013 waarbij het niveau metaldehyde in rivierwater 100 keer hoger was dan wat de EU-regelgeving toestaat. Daarbij moeten we ook stilstaan bij het feit dat rivierwater opgepompt wordt om ons te voorzien van drinkwater. Metaldehyde kan niet uit het drinkwater worden gefilterd, dus je gebruikt het zeker al jaren. Voornamelijk omdat het in de professionele landbouw vaak gebruikt is. 

Ook al is het (tot op heden) hier nog niet verboden, het is verstandig om de eerste stap te zetten en niet meer te gebruiken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: