Mest in de siertuin, hoe begin je eraan?

Veel mensen strooien nooit iets van mest in de siertuin. Eigenlijk is dat jammer, want zo verlies je toch een aanzienlijk deel aan pracht van je tuin. Mest in de siertuin geeft de (vaste) planten een boost om volledig tot hun recht te komen.

Lange termijn of fastfood?

Grote oppervlakte

Een goeie methode voor grote tuinen. Strooi droge meststoffen op gazons of op nieuwe bedden voordat ze worden beplant. De uitstrooi-methode doen we met de hand of met een roterende verspreider.

Individueel

Deze techniek levert voeding aan individuele planten zoals struiken en vaste planten. Het wordt met de hand gedaan met droge meststoffen. Breng de meststof eenvoudig aan rond de basis van de plant. 

Strooiwagentje om grote oppervlakte te bemesten.
Strooiwagentje om grote oppervlakte te bemesten

In water oplosbaar

Deze methode geeft planten voedsel terwijl je water geeft. Bij gebruik van in water oplosbare meststoffen, volg je de instructies op de verpakking, want de hoeveelheid kan sterk variëren. Geef water aan de plantbasis met een gieter. Deze methode is het eenvoudigste voor het bemesten van planten in pot.

Welke soort kiezen?

Er zijn dus twee soorten meststoffen beschikbaar voor de hobbytuinier: korrels en wateroplosbaar. Elk type heeft voor- en nadelen. Korrelige meststoffen leveren langzaam voedsel aan een plant, maar hebben het voordeel van een lange werkingsduur. Omdat ze door water moeten worden afgebroken voordat de plant ze kan gebruiken. Korrels vloeien niet zo snel uit de grond als in water oplosbare soorten. In water oplosbare meststoffen werken sneller, maar moeten frequenter worden toegepast.

Beide soorten meststoffen zijn effectief, dus welke je kiest, hangt af van de planten. Wil je een snelle maar frequentere oplossing of een trage maar langdurige voeding. 

Tips

✿ Gebruik geen meststof op winderige of regenachtige dagen. Hierdoor kan het misplaatst en niet effectief zijn. 

✿ Breng nooit korrels aan als de grond extreem droog is en geef veel water na het aanbrengen. Eveneens om verbranding van de plant te voorkomen.

Wanneer?

Weten wanneer je moet bemesten, is net zo belangrijk als het gebruik van de juiste meststof. Als je de meststof niet aanbrengt op een moment dat de plant het kan gebruiken, heeft bemesten geen enkele zin. De meeste vaste planten, eenjarigen, groenten en gazons bloeien rijkelijk als je ze in het vroege voorjaar bemest met een uitgebalanceerde droge meststof. Vermijd echter wel om te bemesting net voor de lentebuien, anders gooi je je geld weg, omdat de voedingsstoffen simpelweg uit de grond uitspoelen. 

Eenjarigen bemest je drie tot vier keer per groeiseizoen met een wateroplosbare meststof met een hoog fosforgehalte.

Rozen hebben een onverzadigbare eetlust. Om ze gezond en gelukkig te houden, kan je ze tijdens hun bloeiseizoen het best elke zeven dagen bemesten met een oplosbare meststof. ‘Wekelijks, weinig’ is het schema voor alle rozen. Kies hier niet voor ‘één keer veel’

Bij rozen wekelijks kleine hoeveelheden bemesten.

Geef een reactie