De moestuin in Juni

Juni is de uitgelezen maand om over te schakelen naar de “onderhouds-modus” en planten een juiste verzorging te geven tot aan de oogst.

Dieven in de moestuin

Vanaf juni houden we de tomatenplanten in de gaten. We gaan starten met ze te dieven zodat er geen wildernis ontstaat. Het dieven zorgt er voor dat de tomatenplant al z’n energie kan geven aan het laten groeien van tomaten. Door de dieven weg te halen ontstaan er geen nutteloze takken. De plant zal sterker worden. Het zorgt voor minder, maar wel mooiere trossen tomaten. Bij het dieven halen we de kleine scheuten uit de “oksel” van de takken weg.

Maaien

Vanaf juni ga ik het gazon ook wekelijks maaien. Door regelmatig te maaien blijft het gazon gezonder. Het gazon bewateren doe ik niet, omdat ik vind dat we het water wat we hebben beter gebruiken voor de groenteplanten.

Kweekkas

Heb je een kweekkas of serre? Dan is het nu het moment om na te denken om de kas te verduisteren. Vanaf nu bestaat namelijk het risico dat de kas gaat oververhitten en de planten dat niet overleven. Ik heb in mijn serre al temperaturen tot boven de 50 graden gemeten. Als we dan niet gaan verluchten of verduisteren verbranden de planten. De temperatuur zelf is niet het grootste probleem. Met voldoende luchtcirculatie, vochtigheid en schaduw , tolereren veel planten hoge serre-temperaturen.

Kalender

Zaaien binnen

  • Rode biet
  • Koolraap
  • Sla
  • Snijbiet
  • Boerenkool
  • Broccoli (paars)
  • Winterbloemkool
  • Lentebloemkool

Zaaien buiten

  • Idem als binnenzaai
  • Wortelen

Hou zaaibed vochtig tot ontkieming.

Geef een reactie