Tuinieren kan, als je niet oplet, duur zijn. Hier zijn mijn groentetuintips om de kosten laag te houden. Sommigen vragen wat meer werk dan als je ze gewoon koopt, maar ze kunnen ook meer voldoening geven.

Plan voordat je koopt 

Neem de tijd om de indeling van de tuin te plannen . Het is een belangrijke stap om geld te besparen. Als je een plan hebt, koop je wat je nodig hebt in plaats van planten te kopen die je achteraf gezien niet kunt gebruiken.

Zaden ruilen

Zaden kunnen duur zijn, vooral als je een grote tuin hebt. Je eigen zaden bewaren is waarschijnlijk de beste manier om geld te besparen. Als je het niet ziet zitten om je eigen zaden te bewaren, is het ruilen een andere manier. Handel met buren, vrienden om aan je voorraad te geraken.

Koop gezonde planten

Koop groenteplanten bij een handelaar die je kent. Als je gezonde planten koopt, breng je geen ziekten of plagen in je tuin. Dat bespaart op den duur tijd, geld en energie. 

Groot materiaal huren

Grote materiaal zoals tractoren, rototillers, hakselaar en cultivator zijn erg duur in aanschaf en onderhoud. Je hebt deze items eigenlijk maar een paar dagen nodig tijdens het seizoen, dus als je ze huurt, kun je wat geld besparen. 

Compost maken

Voor goedkope moestuinbouw is het maken van je eigen compost de beste manier. Het enige wat je nodig hebt is een plek in je tuin waar je je keuken- en tuinafval kwijt kunt. Compost kan worden gebruikt als mulch, bodemverbetering en is een geweldige meststof.

Groenbemesting

Gebruik groenbemesting om de bodemvruchtbaarheid te vergroten. Dit bespaart geld omdat je geen dure organische meststoffen en bodemverbeteraars moet aanschaffen. Een gezonde, vruchtbare grond zal meer groenten produceren, waardoor je opnieuw bespaart op de boodschappenrekening.

Een gedachte over “6 tips om goedkoper te moestuinieren”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: