In gesprek met: Annemiek van Mieksmoestuin

Enige tijd geleden kreeg ik een volg-bericht op Instagram van Mieksmoestuin. Annemiek blijkt een startende moestuinier te zijn uit het Nederlandse Rotterdam. Annemiek neemt op haar pagina Mieksmoestuinmee op haar avontuur tijdens de eerste jaren in moestuin.
Wij legden Annemiek onze vragen voor.

Annemiek, Wil je jezelf even voorstellen aan de lezer?

Ik ben Annemiek, 39 jaar en ik werk met veel plezier in de Rotterdamse haven sinds 2002. Daar loop ik volcontinu diensten: dag, avond, nacht en weekenddiensten. Ik woon samen met mijn vriend waarmee ik alweer 11,5 jaar samen ben.

Hoe ben jij begonnen met het moestuinieren?

Eigenlijk is het begonnen met de actie van de moestuintjes bij AH, toen vond ik het ook al leuk om te doen en te zien hoe alles boven de grond komt. Vorig jaar ben ik 2 weken in Frankrijk geweest. Bij familie die ook een moestuin hebben.  Op dat moment ging het toch weer kriebelen en zag ik dat er op het volkstuincomplex in onze buurt 2 tuinen beschikbaar waren. Voordat ik het wist had ik ja gezegd voor een tuin van 200m².
De vorige eigenaar had er een siertuin van gemaakt. Dus gelukkig was het niet direct 200m² die ik moest onderhouden. Er was een groot gedeelte gras, hiervan zijn sommige stukken omgespit. En er stond een rij buxussen. Dat was onmiddellijk de eerste zware klus: om ze uit te graven.

“De natuur is een wonderlijk iets en het is super om iets te eten uit eigen tuin.”

Wat vind jij het leukste aan moestuinieren?

Dat je lekker buiten bezig bent ziet dat alles groeit en bloeit.  Ik kom er altijd helemaal tot rust en geniet er echt van. De natuur is een wonderlijk iets. En het is super om iets te kunnen eten dat je zelf hebt laten groeien. Ook wordt er regelmatig een praatje gemaakt met 1 van de buren.

Waar loop je zoal tegenaan of wat gaat er niet zoals je gedacht had?

Ik had de tuin opgemeten en op schaal getekend en een mooi moestuinplan gemaakt. Ondertussen ben ik met versie 3 bezig, er komen dingen bij, er vallen dingen af. Dan komt er een buurman/buurvrouw van de tuin met iets dat ze overhebben. Vorige keer heb ik van een buurvrouw framboosaardbeien gehad. Deze waren voor mij onbekend dus ik ben heel benieuwd.  Ik krijg ook van iedereen advies en zoek zelf veel op het internet en in boeken. Het lastige daarvan is soms wel dat de éne dit zegt, en de ander dan weer dat. Wat is dan het goede? Ik probeer dan maar hetgene wat mij het meest logisch lijkt. Al doende leert men tenslotte.

Hoeveel tijd spendeer je om die oppervlakte te onderhouden?

Dat verschilt per keer. Soms ben ik er een uurtje, soms 4 uur. Vooraf had ik wel bedacht dat het veel werk zou zijn en dat er veel tijd in zou kruipen, maar alsnog heb ik mij erop verkeken. Voordeel van de continu diensten die ik werk, is dat ik op de dagen dat ik avonddienst heb ’s ochtends nog even naar de tuin kan. Op de dagen dat ik mijn 1e nachtdienst heb kan ik ook een paar uur naar de tuin. Daarbij sport ik drie keer in de week en heb ik een druk sociaal leven. Soms moet ik echt wel inplannen wanneer ik naar de tuin ga.

Je beschikt ook over een kas, welke groente kweek in je kas?

Toen ik vorig jaar eind augustus de sleutel kreeg was het te laat om nog wat te zaaien. Toen ben ik bij een kwekerij in de buurt plantjes gaan halen en hebben we sla, andijvie en bosui in de kas gezet. Die deden het goed. Het is toch een ‘eureka-momentje’ als je de eerste sla uit eigen tuin kan eten. Op dit moment staat er: paksoy, sla, tuinbonen, sugarsnaps, prei, spinazie en tomaten.
Er komen ook nog pepers, paprika’s, komkommers, muismeloen en watermeloen in de kas te staan. Die staan op dit moment nog in kleine potjes. Nog een beetje groeien en dan gaan ze de grond in.

“Toen eenmaal het eerste groen boven de grond kwam, was ik letterlijk als een kind zo blij.”

Wat zijn, volgens jou, de gemakkelijkste groenten om te starten als starter?

Moeilijk, ik ben zelf ook een starter dus ik moet alles ook zelf nog ontdekken.  Ik ben zelf in januari begonnen met zaaien van paprika’s en pepers. Dat ging mij goed af voor de eerste keer. Toen eenmaal het eerste groen boven de grond kwam, was ik letterlijk als een kind zo blij.

Wat zijn jouw tips voor een startende moestuinier?

Maak het niet te moeilijk en maak een plan met wat je allemaal wil gaan kweken. Op die manier kan je ergens van uitgaan en heb je een houvast. Net zoals bij mij kan het plan altijd nog veranderen, maar dat zie je dan vanzelf.

Wil je met ons een moestuinblunder delen?

Ik had deze week rode bietjes buiten gezet om af te harden, maar ik had geen rekening gehouden met de wind. Toen ik later terug in de moestuin kwam lag alles ondersteboven. Ik kon dus opnieuw beginnen met zaaien. Of zaaien zonder een sticker op het bakje te hangen, zodat ik niet meer wist wat erin zat. Tot nu toe geen echt grote blunders dus, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dat een keer gaat komen 😉  

“Het omspitten van het overgebleven gras wordt ook nog een lekker klusje.”

Hoe gaat het momenteel in je moestuin? En wat zijn je toekomstplannen?

Het gaat goed op dit moment in de moestuin. Ik heb wel veel last van heermoes. Het is de afgelopen weken ook enorm droog geweest natuurlijk. Er is een stukje wat nog gefreesd moet worden, maar de grond daar is keihard. Ondanks dat iedereen geniet van de zon, hoop ik dus op wat regen. De toekomstplannen zijn om volgend jaar een soort van haag met bramen en frambozen te zetten met daarnaast wat fruitbomen. Het omspitten van het overgebleven gras wordt ook nog een lekker klusje.
Of ik dan op dat stuk moestuinbakken ga zetten of dat ik het ‘glad’ laat weet ik nog niet.

Wil je op de hoogte blijven van Annemieks moestuin? Volg Annemiek op Instagram.

Geef een reactie