doe-het-zelf!


De meesten die een zelfvoorzienend leven willen voelen hetzelfde. Het verschil is dat sommigen de sprong in het diepe hebben gemaakt en de verandering effectief hebben uitgevoerd.
Of je nu droomt over minder voor een baas te werken, je eigen voedsel te verbouwen, je eigen energie op te wekken of vanuit huis te werken en daarmee het milieu te helpen, dan is dat al een geweldige eerste stap. Maar als het daarbij blijft, dan is het niet voldoende.

Je moet weten dat het een denkwijze op lange termijn is en een niet zo alledaagse aanpassing van je leven. Het is een stap die niet in één, twee, drie gezet is. Je hebt een plan nodig. En om het einddoel te behalen, heb je de juiste kennis nodig.

Wat kan een grote stap zijn in het zelfvoorzienend worden?
Een mooie stap is om meer dingen zelf te doen. Om onafhankelijker te worden van bepaalde producten of diensten, moet je leren dingen zelf te doen.
Doe-het-zelf hoeft (binnen je kunnen) niet moeilijk te zijn.
Begin met het leren van de basis van reparatie en onderhoud. Leer de basis van wat in of rond je huis te vinden is:

  • loodgieterij;
  • elektriciteit*;
  • timmerwerk;
  • huishoudelijke apparaten;

Met online tutorials en lessen bij opleidingscentra, wordt je snel onafhankelijk als het gaat om onderhoud en reparatie om en rond het huis.
*Elektriciteit mag dan volgens sommigen geen “raketwetenschap” zijn, uit ervaring kan ik zeggen dat dit een heel specifiek vak is.
Tijdens een cursus ‘Basis elektriciteit’ leerde ik die basis. Werk NOOIT aan elektriciteit zonder een basiskennis!

Voordat je besluit dat iets kapot is en weg te gooien, kan je proberen het te repareren. Vooral alledaagse voorwerpen die de neiging hebben te verslijten als gevolg van constant en herhaaldelijk gebruik. Mensen besteden over het algemeen te veel geld aan het kopen van nieuwe dingen wanneer het “oude” nog herstelbaar is.

Zie het herstellen van dingen als een gratis leerschool. Op zich is het toch al kapot, dus je leert waardevolle vaardigheden zonder de stress van het te verpesten.

Reparatie is tegenwoordig een groot probleem geworden, de meeste bedrijven willen dat je iets nieuw koopt in plaats van uw bestaande product te repareren. Let er maar eens op hoe stofzuigers bijvoorbeeld met lijm vastgemaakt worden ipv met schroeven. Het is dus onmogelijk gemaakt om de stofzuiger te openen zonder schade.
Ook de herstelprijzen worden zodanig hoog gelegd, dat het financieel gezien interessanter kan zijn om een toestel te vervangen ipv te herstellen.


Stel een basis gereedschapsset samen:

  • hamer;
  • schroevendraaier / tang;
  • kleine doppenset / sleutels;
  • superlijm;
  • Zaag;
  • duct tape;
tool-379595_640
Met een kleine gereedschapsset kan je van start

Een overzicht van DIY projecten voor de homestead kan je HIER vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.