Met geld kun je dingen kopen, maar je zult er nooit tevreden mee zijn

Omdat dit artikel het woord simpel in de titel heeft, denk je waarschijnlijk dat ik je ga vertellen dat geld de wortel is van al het kwaad. Ik hou net zoveel van geld als iedereen, als ik iets verdien, dan denk ik ook: “vanavond steak met frietjes”.

Ik hou net zoveel van geld als anderen. Het verschil tussen mijzelf en zowat iedereen die ik heb ontmoet, is dat ik het leven op de eerste plaats zet. Als kleine jongen wist ik het al: een stadsboerdij. Ik wist hoe ik mijn dagen wilde doorbrengen. Vervolgens paste ik mijn inkomsten aan om dat soort levensstijl in stand te kunnen houden.

Veel mensen plaatsen hun euro’s op de eerste plaats. Compleet normaal, want dat is wat ons altijd is geleerd: een goede baan hebben en veel geld verdienen, dat is “De weg naar geluk”. Als je de Eurotekens eerst plaatst, kijk je naar hoeveel je moet verdienen. En dan passen de mensen hun levensstijl aan om die inkomsten te verdienen.

Ik vertel niemand wat voor leven ze moeten hebben. Ik vertel je niet welke levensstijl verkeerd is. Ik deel gewoon mijn mening vanuit mijn eigen levenservaringen, maar ook niets meer dan dat. En ik maak deze serie als een reactie op de mensen die reageren, de lezers die me vertellen dat ik hun droom leef.

Deze artikelreeks is gericht op de mensen die er van dromen van een chalet in de bergen, een kleine (stads-)boerderij of zelfvoorzienend willen zijn. Niet iedereen die dit leest zal in staat zijn te begrijpen waar ik het over heb. Als het je ambitie is om veel geld te verdienen en te genieten van het leven in een luxueuze vila, zal het moeilijker zijn om te begrijpen wat ik bedoel. We spreken een heel andere taal, en dat is prima. Want, dat is wat de wereld doet draaien. Geen enkele levensstijl is verkeerd, ze is gewoon anders.

Mensen zijn zo snel om anderen te beoordelen, zonder de feiten te kennen. Zo krijg ik af en toe de opmerkingen dat alles wat ik heb verzameld: mijn woning, mijn tuin, mijn motor, enz. alleen heb kunnen bereiken omdat ik ergens op mijn levenspad een grote som geld heb verdiend of zelfs heb gewonnen. Dat ik alle spullen kocht en toen de weg insloeg van een eenvoudig en goedkoop leven en nu kom vertellen over een simpele levensstijl. Maar, het is net andersom. Ik verzamelde alle spullen omdat ik al meer dan drie decennia eenvoudig en goedkoop probeer te leven.

Het verschil is dat ik de focus op mijn droom leg. Ik leef een andere soort leven. Ik begon fulltime te werken en probeerde mezelf te onderhouden toen ik 18 was. Met mijn auto en ons huurhuisje. Het resultaat was dat ik regelmatig dingen te laat betaalde. Het systeem werkte niet voor mij. Ik worstelde me, net als vele anderen, van loonbrief naar loonbrief.

grote fout. Kredieten!

Ik wist natuurlijk dat niemand me zomaar een stuk land of een huis zou geven, dus nam ik een hypotheek. We bouwden ons huis in stappen. Zo erg zelfs dat vrienden me vroegen welke planken ik dit keer aan elkaar had genageld. Maar, na verloop van tijd werden de stenen en de planken stilaan een huis. Ik bedoel maar, dat in het leven dingen zich cumuleren en we relatief snel tot een eindresultaat kunnen komen. Er zijn maar twee dingen in de wereld waar ik interest voor wil betalen: Voertuigen en vastgoed. Voor al de rest: als ik het geld niet heb, wil dat zeggen dat ik het niet kan betalen en dat ik het pas koop als ik het me kan veroorloven. Dat is de vuistregel. grote fout zit bij kredietkaarten en de mogelijkheid om allerlei producten op afbetaling te kopen die je je niet kan veroorloven. Ik wil eenvoudig en goedkoop leven, dat doe ik en zo heb ik alles verkregen wat ik heb. Alles in het leven is een cumulatief!

Een gedachte over “Simpel leven (deel 1): De val van het geld”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: