Groenten van eigen bodem smaken over het algemeen frisser dan die uit de supermarkten. Als je thuis kweekt, heb je ook de volledige controle over het groeien. Voor degenen onder ons die voor het eerst hun eigen groenten gaan oogsten, volgen hier een paar algemene tips om de oogst in goeie banen te leiden.

Volg je planten op

Planten verrassen soms met de snelheid waarmee ze groeien. Van courgettes is soms bekend dat ze binnen enkele dagen tot 20cm lang worden. Houd je groenten goed in de gaten en oogst ze wanneer ze klaar zijn. Dit geeft niet enkel beter smakende groenten, maar ook een grotere oogst omdat we de plant gaan stimuleren om verder te groeien.

Het juiste gereedschap

Veel materiaal om te oogsten is er eigenlijk niet nodig. Toch is het voor bepaalde groenten nood aan materiaal om ze gemakkelijk en onbeschadigd uit de grond te krijgen.Voor wortels en aardappelen gebruik je best een tuinvork, terwijl je voor komkommers, courgettes en tomaten voldoende hebt aan een degelijke snoeischaar of zelf s een gewone schaar. 

Het gebruik van het juiste gereedschap helpt schade aan het geoogste vruchten en aan de plant te voorkomen, want beschadigde planten zijn vatbaarder voor ziekten.

Met enkele basisgereedschappen kom je al een heel eind.

Droog oogsten

Als je tijdens regen door je tuin loopt, kunnen plantenziekten worden verspreid. Tijdens een regenachtige dag kun je het beste uit de tuin blijven en tijd geven aan de planten om water op te nemen. Oogst indien mogelijk groenten als ze droog zijn.

Behandel met liefde

Regelmatig zie tuiniers met hun oogst gooien. Probeer de groenten niet te kneuzen, omdat ze hierdoor kunnen gaan rotten. Vermijd ook het breken van stengels, omdat dit een open deur kan zijn voor ziekten. Ook aardappelen zijn gevoelig. Begin dus niet in het wilde weg met je aardappelen te gooien. Ik weet het, het is soms verleidelijk 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: