Wat is het verschil tussen zelfvoorzienend en onafhankelijk? Ze klinken als hetzelfde, en in sommige gevallen is dat waarschijnlijk ook zo.

Zelfvoorzienend is een manier van denken en leven waarbij het doel volledige autonomie is in ten minste één aspect van het leven. Het verkrijgen, hebben of produceren van de middelen die men nodig heeft. Een zelfvoorzienend iemand kan bijvoorbeeld genoeg voedsel produceren en alleen consumeren wat ze kunnen produceren. Diezelfde persoon kan ook eigen onderdak, kleding en gereedschap maken.

Zelfredzaam is dan weer een manier van denken en leven waarbij je zoveel mogelijk voedsel, energie, onderdak, kleding en gereedschap produceert voor eigen gebruik, maar dit alles complementair met anderen. 
Zelfredzaam zijn betekent niet afhankelijk zijn van externe “stromen”.


Vroeger kwamen gezinnen samen om een ​​huis of een schuur te bouwen of de mannen ploegden om de beurt elkaars velden. De vrouwen in de gemeenschap kwamen samen om brood te bakken of kleren te maken. Toen steden waren gesticht, gingen gezinnen de stad in voor artikelen die in de winkel werden gekocht, zoals gereedschap, zadels en tuig, stoffen voor kleding en artikelen die niet gemakkelijk te produceren zijn, zoals suiker of specerijen. Zelfredzaam zijn is dus het vermogen om aan je eigen noden te voorzien en tegelijk bij te dragen aan een groepsinspanning.  

We weten uit de geschiedenis dat gemeenschappen waarin mensen samenwerkten succesvoller waren dan die waarin iedereen voor zichzelf was. In de moderne tijd is het idee om met anderen te delen misschien te ver doorgevoerd. We zitten op het punt waarop velen van ons niet meer zelfredzaam zijn. Ons voedsel wordt voor ons verbouwd, onze kleding wordt voor ons gemaakt en de gereedschappen die we gebruiken, worden geproduceerd in fabrieken ergens in een ver land. Vele hebben geen idee hoeveel energie het kost om onze kleding te maken of ons voedsel te vervoeren. Vaak hebben mensen zelfs geen idee vanwaar de elektriciteit uit het stopcontact komt. Als ons elektriciteitsnet uitviel, zouden we verhongeren. Grote kans zelfs dat sommige zouden sterven door blootstelling aan de elementen.

Op enkele vlakken zijn we in een tijd van extremen terechtgekomen, waaronder klimaatverandering, wereldbevolking, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een dreigende ineenstorting van de wereldwijde financiële markten. Veel mensen proberen extremen te overleven in de hoop dat de dingen weer ‘normaal’ worden, maar het probleem is dat de normen die er waren NOOIT terugkeren naar hoe ze waren. Ze verleggen zich naar andere normen. De mensheid moet zich aanpassen aan een ‘nieuw normaal’.  Één van de manieren waarop we dit zullen moeten doen, is door zelfredzaam te worden in termen van wat we voor onszelf kunnen doen, in vergelijking met wat we van anderen (of technologie!) verwachten dat ze voor ons doen.

Ik zal in een later bericht dieper ingaan over het vormen van gemeenschappen. Ondertussen is het de moeite waard om jezelf af te vragen hoe zelfvoorzienend jij bent. Zou je je eigen voedsel kunnen verbouwen als dat nodig was? Hoe lang zou je kunnen zonder elektriciteit?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: